Kormányátalakításról dönt a PSD, a védelmi miniszter önként megvált a posztjától, Firea is hátrébb lépett

Krónika 2018. november 19., 11:47

Bejelentette lemondását hétfőn a Viorica Dăncilă vezette kabinet védelmi minisztere. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szintén hétfőre összehívott országos elnöksége éppen a kormányátalakításról készül dönteni.

Mihai Fifor

A PSD-ben alelnöki tisztséget betöltő Mihai Fifor azzal indokolta távozását, hogy erősíteni kívánja a kormányzó alakulatot. „Köszönöm a támogatást, igyekeztem a legtöbbet kihozni a miniszteri mandátumomból, és remélem, nem okoztam csalódást. Elemzést folytattam, és arra a következtetésre jutottam, hogy jobb, ha a pártot erősítem, felkészülve a következő két évre” – nyiltakozta hétfőn délelőtt a védelmi tárca éléről távozó politikus.

Meg nem erősített hírek szerint Fifor helyét Dorel Căprar Arad megyei parlamenti képviselő, az alsóház védelmi bizottságának elnöke veheti át.

A PSD országos ügyvezető elnökségének ülésén a kormányátalakításon kívül várhatóan döntenek arról is, hogy szankcionálják-e valamilyen formában a párt vezetőségét hónapok óta vehemensen bíráló Gabriela Firea bukaresti főpolgármestert. Az elöljáró nem várta meg az esetleges döntést, és az alakulat vezetőinek tanácskozása előtt nem sokkal bejelentette, lemond a PSD fővárosi szervezetének ideiglenes elnöki tisztségéről. Firea közölte, lépését tiltakozásnak szánja amiatt, hogy Liviu Dragnea pártelnök szerinte két éve akadályozza a belső választások megrendezését a bukaresti szervezetben.

„Most döbbentem rá, hogy ez egy terv része volt, azt akarta, hogy folyamatosan függjek tőle, megkísérelte a bukaresti szervezettel is azt, ami más szervezetekkel az esetek többségében sikerült neki: az oszd meg és uralkodj elv szerint irányítani” – idézte Fireát az Agerpres hírügynökség. Azokkal az információkkal kapcsolatban, amelyek szerint a párt végrehajtó bizottságának ülésén az alakulat vezetősége megvonhatja tőle a politikai bizalmat és csak egyszerű párttag maradhat, Firea azt mondta, alapszabály-ellenesnek tartja, hogy a sajtóból értesüljenek a testület olyan döntéseiről, amelyeket hivatalosan még meg se hoztak, „informálisan azonban irodákban, vendéglőkben és más helyeken” már megvitatták ezeket.