Florin Iordache szerint túl messzire mentek a házára obszcén jeleket felfestő aktivisták

Rostás Szabolcs 2018. november 18., 13:31

Bűnvádi feljelentést fontolgat Florin Iordache szociáldemokrata (PSD) képviselő annak nyomán, hogy kormányellenes aktivisták különböző üzeneteket és obszcén jeleket festettek fel a lakóháza falára és kerítésére.

A kormánypárti politikus garázsának ajtaját is teleaggatták üzenetekkel az aktivisták

Az ügy előzménye, hogy a volt igazságügy-miniszter a romániai igazságügyi reformot nyomon követő együttműködési és ellenőrzési mechanizmusról (CVM) szóló jelentést bíráló szerdai parlamenti felszólalását követően a középső ujjait felmutatva intett be az ellenzéki pártok képviselőinek.

Bár obszcén gesztusát megörökítették a felvevőkamerák, Florin Iordache utólag megpróbálta letagadni a történteket, azt állítva, hogy „csak felemelte a kezét”. „Csak úgy tűnt önöknek, hogy illetlen gesztust tettem. Felemeltem a kezemet, mi ebben a probléma?” – vágott vissza a politikus az őt faggató újságíróknak.

Kormányellenes aktivisták nem hagyták annyiban a dolgot, és szombaton megjelentek az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság szociáldemokrata elnökének Ilfov megyei házánál.

A PSD-ellenes utcai megmozdulások állandó résztvevői – köztük Mălin Bot újságíró, blogger – felmutatott ujjat formázó öklöt és a kormányellenes tüntetések jelszavává vált trágár kifejezést (Muie = szopsz) festettek fel Iordache kerítésére, garázsának ajtaját pedig teleragasztották a – szerintük – az ország minden táján élő polgárok üzeneteivel. Cselekedetükért a rendőrség fejenként 300 lejre bírságolta a hat aktivistát, akik ellen rongálásért bűnvádi eljárás is indulhat, ha a kormánypárti politikus feljelentést tesz ellenük.

Erre meg is van az esély, Iordache ugyanis vasárnap közölte, minden rendelkezésére álló lehetőséget mérlegel a hívatlan látogatóival szemben. A képviselő a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az aktivisták ezúttal túlságosan messzire mentek, és a háza megrongálásának nincs köze a parlamenti munkájához.

Szeptember közepén egyébként ismeretlenek Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök alexandriai házán hagytak üzenetet, az ingatlan kerítésére felfestve: Demisia (lemondás).