Egymillió euró kenőpénzt kapott Verestóy Attila a DNA szerint, Kelemen Hunort tanúként hallgatta ki az ügyészség

Rostás Szabolcs 2018. november 16., 00:55

Több mint egymillió euró csúszópénzt kapott Verestóy Attila, az RMDSZ idén januárban elhunyt szenátora egy román vállalkozótól az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint. Az ügyben tanúként kihallgatták Kelemen Hunor szövetségi elnököt.

Kelemen Hunor szerint soha nem beszélt Verestóy Attilával a kulturális minisztérium által végeztetett munkálatokról Fotó: Pál Gábor

Az RMDSZ számára kellemetlen korrupciógyanús ügyre a Petre Badea építőipari üzletemberrel szemben foganatosított vádemelési ügyiratból derült fény, amelynek kapcsán szerdán bocsátott ki közleményt a DNA. Ebben még nem nevesíti Verestóy Attilát a nyomozó hatóság, a G4media bukaresti hírportál azonban csütörtökön közzétette a vádiratot, amelyben már részletes leírás található az üzletember-politikus vélelmezett megvesztegetéséről.

A korrupcióellenes ügyészség azt állítja, hogy 2010 és 2012 között Petre Badea és a tulajdonában lévő Aedificia Carpați Rt. 3,8 millió euró kenőpénzt ajánlott fel – az idén januárban elhunyt – Verestóy Attilának.

A politikus ennek fejében ígéretet tett arra, hogy latba veti a román kulturális minisztériumban lévő befolyását az építkezési vállalkozás számára történő kifizetések elrendelése érdekében. Az Aedificia Carpați társaság 2008 és 2011 között hét szerződést kötött a román állammal – a kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztériumon keresztül –, jelentős műemlék épületek (köztük a bukaresti Képzőművészeti Múzeum, a Nemzeti Könyvtár, a I. L. Caragiale Színház) korszerűsítését vállalva. A munkálatok összértéke megközelítette a 180 millió eurót.

A DNA vádirata azt állítja, hogy Verestóy Attila felajánlotta Petre Badea vállalkozónak, hogy a szerződések értékének kilenc százalékára rúgó jutalékért ráveszi a román kulturális minisztérium tisztségviselőit arra, hogy állítsák ki a felújítási munkálatok ellenértékének folyósítását lehetővé tévő dokumentumokat. A korrupcióellenes ügyészek szerint a tárgyalások során az RMDSZ politikusa megelégedett a 6 százalékos jutalékkal, amit az Aedificia Carpați a Verestóy által kijelölt (a nyomozati anyagban meg nem nevezett) ügyvédi irodával kötött fiktív szerződések útján fizetett ki. Az ügyvédi irodától a DNA szerint készpénzben jutott el a kenőpénz a székelyudvarhelyi szenátorhoz. A vádirat alapján az építkezési vállalkozás 6 999 067 lejjel (egymillió 275 ezer euró) vesztegette meg Verestóy Attilát, aki a pénzt állítólag havi 50, majd 25 ezer eurós tételben kapta meg.

A DNA-nak a G4media által idézett vádirata szerint az Aedificia Carpați Rt. 2010 és 2012 között három részletben összesen 644 millió lejt kapott a román kulturális minisztériumtól, Petre Badea pedig csak abban az időszakban folyósította a feltételezett kenőpénzt a Verestóyt képviselő ügyvédi irodának, amikor Kelemen Hunor töltötte be a kulturális miniszteri tisztséget. (Az RMDSZ jelenlegi szövetségi elnöke 2009 decembere és 2012 áprilisa között irányította a tárcát).

Kelemen Hunor – akinek a nevét a nyomozati anyagban is tanúként említik – csütörtökön a Maszol portálnak elismerte, a DNA szeptember végén idézte be tanúként.

„Feltettek néhány kérdést, én ezekre válaszoltam. Az egész egy fél órát tartott” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke, hozzátéve, egyedül, nem ügyvéd kíséretében ment az ügyészségre. A politikus szerint kihallgatásán elmondta, hogy a bűnvádi eljárás tárgyát képező bűncselekményeket nem ismeri, Verestóy Attilával soha nem beszélt erről az ügyről, a szenátor soha nem próbálta őt befolyásolni. Elmondta azt is, hogy tudomása szerint a kifizetéseknél soha nem voltak késlekedések, a vállalkozó megkapta a pénzét a minisztériumtól.

„A vádirat tartalmát én is csak ma ismertem meg a sajtóból, és nem szeretném különösebben kommentálni. Amúgy az RMDSZ-ben tudják: Verestóy Attilával a kapcsolatom nem is volt olyan, hogy engem bármilyen ügyben befolyásolni tudjon. Ha visszaélt a nevemmel, az egy másik történet. De az biztos, hogy a minisztérium által végeztetett munkálatokról köztünk beszélgetés soha nem volt” – nyilatkozta a portálnak az RMDSZ elnöke.

A DNA megvesztegetés és adócsalás vádjával emelt vádat Petre Badea vállalkozó és az Aedificia Carpați ellen. A társaság közleményt bocsátott ki az ügyben, határozottan visszautasítva a vádakat; szerintük az ügyészség közleménye számos pontatlanságot, ellentmondást és félreértést tartalmaz. Miközben a DNA szerint a társaságtól lefoglaltak 2,2 millió lejt, a cég azt állítja, hogy az összeget önként bocsátotta az állam rendelkezésére.