„Hitet adni a jövőnek” – díjazták a Házsongárdi temető sírjait önkéntesen gondozó kolozsvári diákokat

2018. november 15., 22:22

Díjazták Kolozsvár öt iskolájának tanulóit, akik az év során önként gondozták jeles magyar személyiségek sírját a Házsongárdi temetőben.

Fotó: Tőkés Hunor

 A Házsongárdi temető sírjainak rendbetételében mérték össze Kolozsvár diákjai ügyességüket. A sírok gondozásán kívül munkafüzeteket, képeket, videókat és művészettörténeti ismereteket gyűjtöttek kis csoportokban a verseny során.

Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke és a diákok koordinátora szerint a zsűri egyszerre szakmai és megértő volt. Gergelyné Tőkés Erzsébet ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy temetőinkkel történelmi emlékezésünket veszítjük el.

Fotó: Tőkés Hunor

A jövő generációinak hitet kell adni, a múltunk megőrzésének pedig folytonosságot, különben minden munkánk hiábavaló volt”

– mutatott rá a Házsongárd Alapítvány elnöke.

Fotó: Tőkés Hunor

Demeter Stefánia Katalin Magyarország kolozsvári főkonzulátusa nevében köszöntötte a versenyzőket. A díjátadón elmondta, hogy azért támogatják a Házsongárd Alapítvány és a diákok közös kezdeményezését, hogy legyen, aki az emlékezés gyertyáját meggyújtsa, hogy senki se feledje múltunk nagyjainak hagyatékát és üzenetét. „Az emlékezet olyan tudás a múltról, ami megtartja az embert, megőrzi a közösség erejét, erősíti az összetartozás érzését” – jegyezte meg a konzul.

Fotó: Tőkés Hunor

Az idei év során az Apáczai Csere János Elméleti Líceum és a Báthory István Elméleti Líceum szerepelt a legjobban, szorosan utánuk, szintén fej fej mellett a Brassai Sámuel Elméleti Líceum és a János Zsigmond Unitárius Kollégium kilenc-tizenkettedikes diákjai, majd a Református Kollégium diákjai, akiknek kórusa énekkel köszöntötte a díjátadón megjelenő diákokat, pedagógusokat, sajtósokat és a Házsongárd Alapítvány tagjait.

Fotó: Tőkés Hunor

A diákok munkáját diplomával és 20–100 dollár értékű pénzjutalommal köszönték meg a szervezők, és azt ígérték, hogy jövő évben is folytatása lesz a programnak.

Fotó: Tőkés Hunor

A Házsongárd Alapítvány idén sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapítványhoz Őrzeni kincses temetőket… – ifjúsági kegyeleti munka a kolozsvári Házsongárdi temetőben címmel, amelynek támogatásával a diákok virágot ültettek, koszorút vittek a sírokra, kertészeti szerszámokat vásároltak, és ezeket a későbbiekben is használni tudják a sírok rendbetételére.

Fotó: Tőkés Hunor

A Házsongárd Alapítvány elnöke kiemelte, szeretné, ha ezeket a szerszámokat az iskolák tárolnák, hogy bármikor a diákok rendelkezésére álljanak és akár csapatban vagy egyénileg ki tudjanak menni a múltunk nagyjainak sírját gondozni, mert a program célja, hogy a diákok ismerjék és önerőből folytassák az elkezdett munkát.

Tőkés Hunor

{K1}