Kormányhatározattal döntöttek a nagyváradi magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozásáról

Hírösszefoglaló 2018. november 15., 15:50

Kormányhatározattal rögzítették annak a romániai magyar pedagógus-továbbképző központnak a létrehozását, amely magyar pedagógusok számára biztosít szakmai fejlődési lehetőséget anyanyelvükön.

Fotó: Veres Nándor

„Jó hír ez számunkra: pedagógusaink régóta várják ennek az intézménynek a beindítását, amely egyben egy újabb lépést is jelent afelé, hogy a bennünket érintő kérdésekről önállóan dönthessünk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor az RMDSZ hírlevele szerint.

A szövetségi elnök emlékeztetett: a 2011-ben elfogadott oktatási törvény közel hét éve biztosít lehetőséget kisebbségi továbbképző központok létrehozására. A szövetség javaslatára három éve folyamatosan anyagi forrást is sikerül elkülöníteni a magyar intézményre a román költségvetésből, az állami bürökrácia azonban mindmáig ellehetetlenítette ezt a kezdeményezést.

Egy három éve zajló küzdelem végére került ma pont. Egy olyan 15 fős központ létrehozásáról döntött a kormány, amely a magyar oktatás minőségi javítását szolgálja.

A mi feladatunk olyan lehetőségeket teremteni, amelyek szakmai előmenetelükben segítik a magyar pedagógusokat, a magyar gyermekeknek pedig versenyképes tudást biztosítanak a magyar iskolában” – tette hozzá az RMDSZ elnöke. Rámutatott arra is: ez a parlamenti együttműködési megállapodás konkrét eredménye, a szövetség régi prioritása, ezért külön öröm, hogy erre a hatalmas előrelépésre a magyar szórvány napján került sor.