Román elemző hibridháborús elemnek tartja a székelyföldi focicsapatok magyarországi támogatását

Krónika 2018. november 15., 14:52

Több bukaresti napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó-bajnokságban szereplő csapatokat, egészen pontosan székelyföldi együtteseket finanszíroz.

Az Evenimentul Zilei napilap a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat.

A cikk címe mindezt „Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának” nevezte.

Az MTI ismertetése szerint Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján a támogatások kapcsán azt írta, hogy az ilyen „kétes” külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben hibridháborús mechanizmusokat rejt. A korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu üzletember-politikus tulajdonában álló, a román balliberális kormányhoz közel álló Antena 3 hírtelevíziónál állandó műsort vezető Tudor szerint figyelembe kell venni a magyar-orosz kapcsolatokat, valamint Oroszországnak Kelet-Európa és a Balkán ellen irányuló agresszióit, amelyek szerinte jelentősen rontották a térség biztonságát.

A Gazeta Sporturilor szerdán exkluzív anyagban tálalta, hogy a magyar kormány közvetlenül pénzel két székelyföldi labdarúgócsapatot, az élvonalbeli Sepsi OSK-t és a harmadik ligás FK Csíkszeredát. A Románia egyetlen országos sportnapilapjának küldött válaszában az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy a 1801/2016 számú kormányhatározat értelmében az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK – a Magyar Labdarúgó-szövetségen keresztül – egyaránt egymilliárd forintos (3,2 millió eurós) támogatást kapott sportinfrastruktúrája fejlesztésére és más befektetési projektek megvalósítására, elsősorban akadémiáinak működésére.

A magyar sportnapilap, a Nemzeti Sport által idézett cikk szerint a masszív tőkeinfúzió hatása gyorsan megmutatkozott a döntő többségben magyarok lakta térség csapatainál: a Sepsi feljutott az élvonalba és jelenleg versenyben van a felsőházi rájátszásért, míg a Csíkszereda olyan infrastruktúrát épített ki, amelyet a Liga 1 néhány csapata is irigyel.