Zenei támogatás és növekvő színvonal a Bagossytól: a gyergyói fiúbanda új lemezén folkos és elektronikus alapú dalok is lesznek

Bede Laura 2018. november 14., 14:18

Évek óta állandó és közkedvelt szereplője az erdélyi színtérnek a Bagossy Brothers Company, amely ma este a kolozsvári Form Space-ben lép színpadra. 

Tatár Attila (jobbra) szerint az új lemezük mindenképp kicsit másabb lesz, de a Bagossy-hangulat marad Fotó: Bagossy Brothers Company .com

– Előzenekarral, a szintén gyergyószentmiklósi 4S Streettel érkeztek ma este Kolozsvárra. Hogyan és mikor alakult ki ez a szakmai együttműködés?

– Eddig két alkalommal lépett fel előttünk a banda: május elseje környékén a csíki majálison, és szeptemberben a Temesvári Magyar Napokon. Utóbbi véletlenszerűen alakult így, mivel a rendezvény szervezői őket hívták előzenekarnak. Viszont már a fiúk első, áprilisi koncertje során meggyőződtünk arról, hogy jól zenélnek, és érdemes közösen dolgozni. Egyébként a zenekarunk több tagja régi barátságot ápol a 4S Street több tagjával, illetve szimpatikus számunkra a színpadi megnyilvánulásuk. És nem reklámfogásnak szántuk azt, hogy őket hívtuk előzenekarnak, hiszen akkor még nem tudtuk, hogy a hétvégén ők nyerik meg a 25 év alatti kategóriában a Legszebb Erdélyi Magyar Dal címet. 2015-ben, a verseny első kiadásán mi kaptunk meg ezt az elismerést, és azóta elég gyakran „vándorol” Gyergyószentmiklósra ez a díj – aminek nagyon örülünk.Viszonylag intenzív zenei élet folyik ebben a városban, és nemcsak a kolozsvári koncertünkre hívunk gyergyói vendégeket, hiszen nemrég Budapesten játszottunk az Akvárium Kluban, ahová a No Sugar jött velünk. Már az is nyilvános, hogy januárban dupla koncertet adunk a pesti A38 Hajón, ahol az egyik vendégünk a szintén gyergyószentmiklósi Teddy Queen lesz, a másik pedig a 4S Street.

– Tudatosan a fiatal, feltörekvő gyergyószentmiklósi zenekarokkal játszotok együtt?

– Nem feltétlenül. Mi örültünk volna annak, ha a pályafutásunk elején egy gyergyói zenekar elvitt volna magával koncertekre, lehetőséget nyújtott volna arra, hogy fellépjünk nagy befogadó képességű klubokban. Egyrészt nem tudtuk volna megtölteni, másrészt a szervező sem állt volna szóba velünk, hiszen egy frissen megalakult zenekar önmagában túl keveset tud hozni ezekben a nagy méretű koncerttermekben. Természetesen a kisebb helyszíneken már jól boldogulnak. Mi valamilyen szinten szeretnénk támogatni őket, és egy ideig elkísérni az úton.

– Ebben az időszakban a budapesti Sounday stúdióban veszitek fel az új dalaitokat. Mikor jelennek meg a zeneművek, és tematikában, stílusban hasonlítanak a korábbi szerzeményekhez?

– A dalok a harmadik, jövő év februárjában megjelenő lemezünkhöz készülnek. Pontosabban ezek az album tartalmát kiegészítő zeneművek, hiszen az új lemezen lesznek olyan szerzemények is, amelyek már napvilágot láttak. A második lemezünk tavaly márciusban jelent meg, tehát gyakorlatilag két év telik el, mire kijön az új album, de a mai elvárásokhoz alkalmazkodva közben elérhetővé tettük a nagyközönség számára a Valahol itt, Csendes vizeken vagy Dőlj hátra című dalainkat. Nyilván ezek is rákerülnek a lemezre, de lesznek egészen új művek is. Mi úgy gondoljunk, hogy az említett daloknál már megfigyelhető a változás, valamilyen fejlődés tapasztalható a tagokon, ezáltal a stíluson is.

Igyekszünk olyan irányba haladni, amely szimpatikus nekünk: folkos és elektronikus alapú zeneművek egyaránt szerepelnek majd a lemezen.

Mindenképp kicsit másabb lesz, de a Bagossy-hangulat marad, és gyakorlatilag az első percben rá lehet majd ismerni a dalokra.

– Végignézve az elmúlt nyári koncertprogramotokat, szinte az összes hazai és magyarországi fesztiválon részt vettetek. Milyen különbséget véltetek felfedezni a két közönség között?

– A közönség általában nem sokban különbözik, akik eljönnek egy fellépésünkre vagy klubkoncertre, ugyanolyan jól érzik magukat itthon és külföldön is. Annyi különbséget szoktunk kiemelni, hogy egy hazai fesztiválon, például Tusványoson vagy a Double Rise-on, viszonylag gyakran olyan barátokat, rokonokat figyelünk meg a közönség soraiban, akikkel reggelente a kenyérboltban is összefutottunk, vagy együtt jártunk egyetemre.

– A 2013-as megalakulás óta állandó és közkedvelt szereplői vagytok az erdélyi színtérnek. Mit tesztek azért, hogy töretlen népszerűséggel maradjatok a zenei körforgásban?

– Nincs komoly stratégiánk, de megpróbálunk minél professzionálisabban, naprakészebben megjelenni, kommunikálni. Ez gyakori Facebook-bejegyzéseket, Instagram-aktivitást jelent, a videóklipekben jobb minőségű a dalok hangszerelése, illetve az élő produkcióra elég nagy hangsúlyt fektetünk, és állandó technikai háttérrel rendelkezünk.

Próbálunk odafigyelni arra, hogy a produkció tényleg színvonalas legyen, ne csak a budapesti nagy klubokban kapjon extra élményt a közönség,

ami a fényt és hangot illeti, hanem egy kisebb rendezvényen is.

– Milyen terveitek vannak, hol találkozhatnak legközelebb veletek a rajongók?

– A kolozsvári eseményen kívül nem lesz több itthoni koncertünk idén, Magyarországon még fellépünk három alkalommal, és néhány zárt körű rendezvényre kaptunk meghívást. Igencsak intenzív évet zárunk le, átlagban 60–70 koncertünk szokott lenni, de idén azt hiszem, túlléptük a 90 fellépést. Nagyon jó időpontokban játszottunk mind a Tusványoson, mind az első önálló  fellépésünkön a Budapest Parkban, ahol 5000 ember jött el a koncertünkre, amit mi szerveztünk. Ezek nagyon jó élmények, mérföldkövek a zenekar életében. Nagyon sok minden történt velünk az elmúlt években, és ezek alapján úgy gondoljuk, vagy úgy reméljük, hogy a következő évek is ugyanolyan intenzívek és élménydúsak lesznek, legalábbis mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyanok legyenek.

Bagossy Brothers Company
Az indie rock, alternatív rock, folk-rock műfajt képviselő zenekar nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk).