Dragneáék európai bíróságon készülnek megtámadni az igazságügyi reformot elmarasztaló jelentést

Krónika 2018. november 14., 12:36

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) azt fontolgatja, hogy megfellebbezi az Európai Unió Bíróságán (EUB) az igazságügyi reformot nyomon követő együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében kiadott jelentést.

Florin Iordache szerint a Romániának megfogalmazott ajánlások hiteltelenítik az Európai Bizottságot

Bukaresti sajtóértesülések szerint végleges döntés egyelőre nem született az ügyben, de a kormánypárton belül elemzik az óvás lehetőségét.

Mint ismert, a román igazságszolgáltatás működését ellenőrző európai uniós mechanizmus (CVM) keretében elvégzett, kedden ismertetett értékelés szerint bizonyos területeken visszalépés történt az elmúlt évben a romániai reformfolyamatban, s megkérdőjelezhetővé vált az előző jelentésben tett kedvező értékelés érvényessége. Az Európai Bizottság (EB) szerint ez különösen a bírói függetlenségre, az igazságügyi reformra és a magas szintű korrupció kezelésére vonatkozik. Az Európai Parlament (EP) ugyancsak kedden megszavazott állásfoglalásában szintén aggodalmát fejezte ki a romániai helyzettel kapcsolatban.

Miközben Klaus Johannis és a román jobboldali ellenzék szerint a két határozat súlyos bírálat a bukaresti hatalomnak, román kormányzati illetékesek elutasítják az EU részéről érkező kritikákat.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnök csalódottságának és felháborodottságának adott hangot az igazságügyi jelentéssel kapcsolatban, amelyet igazságtalannak tart, szerinte ugyanis ennek összeállításakor figyelmen kívül hagyták Románia érveit. „Fel vagyok háborodva, mert Romániától olyan dolgokat követelnek, amelyek elfogadhatatlanok más európai országokban. Elfogadhatatlannak tartom azt a felszólító jellegű ajánlást, amely szerint az Európai Bizottság egy hivatalos dokumentumban azt kéri tőlünk, azonnal függesszük fel a parlament által megszavazott és az alkotmánybíróság által érvényesnek minősített törvényeket” – nyilatkozta a kormányfő kedden este az Antena 3 televíziónak adott telefonos interjúban.

Dăncilă úgy véli, egy ilyen követelés szembemegy az uniós szerződéssel és súlyos beavatkozás egy tagország alkotmányos rendjébe. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy Brüsszel egy főügyész kinevezési vagy elmozdítási eljárásának felfüggesztését kérje, a kormányfő szerint ez „beavatkozás egy olyan területre, ahol Romániának szuverén joga van eljárni”. A román miniszterelnök ugyanakkor „mélységesen igazságtalannak és politikai jellegűnek” nevezte az Európai Parlamentben a romániai jogállamiságról kedden megszavazott határozatot. A kormányfő rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy voltak olyan román európai parlamenti képviselők, akik megszavazták a határozatot. „Egy jó román soha nem szavaz saját hazája ellen, függetlenül a körülményektől, a politikai harctól, vagy hogy ebből milyen választási előnyt kovácsolhat saját országában” – vélekedett a kormányfő.

Vehemensen bírálta a CVM-jelentést Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság szociáldemokrata elnöke is. A volt igazságügy-miniszter szerint a dokumentumból kitűnik, hogy az Európai Bizottság (EB) semmibe veszi a romániai alkotmányos rendet, az EB kérései „abszurdak” és alkalmazásuk a román igazságszolgáltatási rendszer teljes leállásához vezetne. „Miért akarja az EB, hogy megmaradjon a titkosszolgálatok befolyása az igazságszolgáltatásra? Egy ilyen, minden logikát nélkülöző ajánlást nem lehet életbe ültetni. Egy ilyen ajánlás hitelteleníti az EB-t” – idézte az Agerpres Florin Iordache állásfoglalását.