Elhatárolódik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a flekkenes plakáttól

Krónika 2018. november 14., 09:55

Elhatárolódik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Székely Csaba Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) című előadásától, valamint annak román politikai körökben nagy port kavart plakátjától.

Semmi közük hozzá. A nemzeti színház vezetősége elhatárolódik minden olyan színházi megnyilvánulástól, amely alkalmas a nemzeti méltóság megsértésére Fotó: Haáz Vince

A Gáspárik Attila vezette teátrum honlapján közzétett, román nyelvű állásfoglalásában fontosnak tartja a nyilvánosság tudomására hozni, hogy az intézménynek semmi köze nincs a – 3G Színház által színre vitt – darabhoz, illetve annak kifogásolt plakátjához. „Ugyanakkor a színház vezetősége elhatárolódik minden olyan színházi megnyilvánulástól, amely alkalmas a nemzeti méltóság megsértésére függetlenül attól, hogy románokról, magyarokról, németekről vagy más, együtt élő nemzetiségekről van szó” – olvasható a kommünikében.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház egyúttal felkéri Marius Pașcan parlamenti képviselőt, hogy közösségi oldalán helyesbítse korábbi bejegyzését, miszerint a színdarabot a Maros-parti teátrumban készülnek bemutatni.

Az ügy előzménye, hogy a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Marius Pașcan korábban éles hangon kifogásolta a Vitéz Mihály című dráma plakátját, amely egy grillezőrácsra helyezett, Románia alakú sertéstarját ábrázol. Az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti képviselője szerint a grafika csúfot űz az országból az egyesülés századik évfordulóján, ezért Maros megye volt prefektusa a plakát eltávolítását követelte. A kirohanás kapcsán román színművészek is állást foglaltak, kicsinyesnek és nevetségesnek nevezve a politikus nézőpontját.

{K1}

Miközben a darabot valóban nem a nemzeti színházban, hanem a független 3G Színházban vitték színre, meglehetősen furcsa, hogy előbbi intézmény a nemzeti méltóság megsértésére alkalmas „színházi megnyilvánulásnak” tekinti Székely Csaba drámáját, illetve annak plakátját.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mostani állásfoglalása mögött valószínűleg egy korábbi kölcsönös sérelem húzódik. Székely Csaba drámaíró néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy szakít szülővárosával, miután egyetlen, nagyobb játszóhellyel rendelkező intézmény sem akadt Marosvásárhelyen, amely hajlandó lett volna együttműködni a 3G Színházzal a Vitéz Mihály című produkció kapcsán, szerinte mindegyik elzárkózott a darab bemutatásától. Erre reagálva Gáspárik Attila, a nemzeti színház igazgatója bántónak nevezte Székely Csaba bejegyzését, közölve: direktori mandátuma alatt a drámaírónak öt bemutatója volt a teátrumban, és a legtöbbet játszott szerzőnek számít az intézményben. Gáspárik közölte azt is, hogy a Vitéz Mihály bemutatásával kapcsolatban nem érkezett a nemzeti színházhoz semmilyen megkeresés. „Visszautasítom, hogy valaki a közösségi médián keresztül akarjon – kimondhatom most már – egyfajta érzelmi zsarolás révén munkatársunkká válni” – nyilatkozta a Maszol portálnak Székely kifakadása kapcsán Gáspárik.