Finnország bejelentkezett az uniós elnökségért a bukaresti belpolitikai perpatvar miatt

Krónika 2018. november 13., 22:52

Románia készen áll arra, hogy 2019 január 1-jétől ellássa az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét és nem tart igényt arra, hogy helyette (a sorban utána következő) Finnország vegye át ezt a feladatot – közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium.

Viorica Dăncilă állítja: kormánya felkészült az EU-elnökséggel járó feladatok ellátására Fotó: Gov.ro

A tárca azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint Juha Sipila finn miniszterelnök felajánlotta a cserét Bukarestnek, miután hétfőn – a bukaresti szociálliberális kormányt nyíltan bíráló – Klaus Johannis államfő úgy vélekedett, a kormány nincs felkészülve az uniós elnökségre.

A román külügyminisztérium szerint Bukarest felkészülése menetrend szerint halad, ezt az EU-trió (a megelőző, aktuális és következő soros elnökségét ellátó) keretében zajló párbeszéd is megerősíti.

Az MTI szerint a külügyi tárca ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a média „érettséget” tanúsítson olyan valóságalapot nélkülöző információk kezelésében, amelyek alááshatják Románia nemzetközi hitelét és befolyását. Az Agerpres közszolgálati hírügynökség szerint Sipila kedden a finn közszolgálati televíziónak megerősítette, hogy kormányát készenlétbe helyezte arra az esetre, ha szükségessé válik a jövő évi uniós elnökségek sorrendjének felcserélése, de Romániának „egyáltalán nem áll szándékában” kérni a halasztást.

Bukarestben az elmúlt időszakban vált politikai vita tárgyává, hogy Románia felkészült-e az EU-elnökség átvételére. Klaus Johannis államfő hétfőn a román „demokrácia balesetének” nevezte a Viorica Dăncilă vezette szociálliberális kormányt, amely szerinte nincs felkészülve arra, hogy 2019. január 1-jétől átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Felidézte: néhány napja még reménykeltőnek nevezte, hogy a belpolitikai viharok dacára az európai ügyek és az elnökség előkészítése terén az elnöki hivatalnak eddig sikerült együttműködnie a bukaresti kormánnyal és Brüsszellel. „Azóta teljesen elfajultak a dolgok: a kormánynál már nem tudnak szót érteni egymással a különböző szakterületek felelősei, azok pedig, akiknek az európai ügyekkel kellene foglalkozniuk, távoznak, vagy távozásra kényszerítik őket” – mondta Johannis, arra reagálva, hogy szombaton váratlanul bejelentették Victor Negrescu európai ügyekért felelős, a küszöbön álló román uniós elnökség előkészítésével megbízott tárca nélküli miniszter lemondását.

Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) elnök szerint azonban fel sem merül, hogy Románia ne lenne képes ellátni az uniós elnökséggel kapcsolatos feladatokat. Rámutatott, hogy az elnökséget nem egy ember készítette elő, és Dăncilă miniszterelnök hamarosan új tisztségviselőt jelöl Negrescu helyére. (A kormányfő kedden George Ciamba külügyi államtitkárra bízta a feladatot).

Viorica Dăncilă keddi sajtóértekezletén ugyancsak leszögezte, hogy Románia felkészült az EU-elnökség átvételére. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a menetrendnek megfelelően halad a felkészülés, időben vannak, mind az uniós elnökség programjának kidolgozása, mind szervezési, logisztikai szempontból. „Johannis elnök úrtól és a politikai pártoktól pedig azt kérem, tartózkodjanak az olyan nyilatkozatoktól, amelyek csak ártanak Romániának. Az országnak egységre, jó románokra van szüksége, akiknek fontosabb az ország, mint önös érdekük” – mondta Dăncilă.