Megszavazta az Európai Parlament a romániai jogállamiság helyzetéről szóló jelentést

Krónika 2018. november 13., 13:52

Megszavazta kedden az Európai Parlament azt a határozattervezetet, amely a jogállamiság megsértésére hivatkozva marasztalja el Romániát.

Az uniós törvényhozás strasbourgi plenáris ülésén 473 képviselő támogatta voksával a Romániát bíráló dokumentumot, 151 eurohonatya ellene szavazott, negyvenen tartózkodtak. A jelentés elsősorban az igazságügyi törvények módosítása és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének eltávolítása miatt marasztalja el Romániát, ugyanakkor a titkosszolgálatok állítólagos igazságszolgáltatásba való beavatkozására is kitér.

Az állásfoglalás szerint súlyos aggodalomra adnak okot a tervezett romániai igazságügyi és büntetőjogi reform egyes elemei, amelyek alááshatják a hatalmi ágak szétválasztását és a korrupcióellenes fellépést az országban.

A dokumentumban felszólították a bukaresti hatóságokat, hogy biztosítsák a fékek és ellensúlyok rendszerének megőrzését, illetve lépjenek fel a hivatali korrupció büntethetőségét megszüntető bármilyen intézkedés ellen. Az EP-képviselők emellett az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes csoportja (GRECO) által kiadott ajánlások maradéktalan végrehajtását sürgették.

Az Európai Parlament „mélységes aggodalmának” ad hangot az igazságügyi törvények és a büntetőjog módosítása kapcsán, elsősorban amiatt, hogy ezek az igazságügyi rendszer függetlenségének aláásásához vezethetnek, gyengíthetik a korrupció elleni küzdelem hatékonyságát, valamint a jogállamiságot. Az EP-frakciók képviselői által összeállított határozatban ugyanakkor elítéli a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a 2018. augusztus 10-ei bukaresti kormányellenes tüntetésen. A határozat felszólítja a román hatóságokat, szavatolják az intézményközi együttműködés törvényességét és átláthatóságát, kerüljenek minden jogcsorbító beavatkozást, amely megzavarhatja az ellenőrzési és kiegyensúlyozási mechanizmusokat, ugyanakkor kéri a titkosszolgálatok tevékenysége fölötti parlamenti ellenőrzés megerősítését.

Az európai parlamenti képviselők arra intik Bukarestet, hogy utasítson el minden olyan intézkedést, amely megszüntetné a korrupció büntethetőségét, alkalmazza az országos korrupcióellenes stratégiát, ugyanakkor határozottan ajánlják, hogy a román hatóságok gondolják újra a civil szervezetek finanszírozását, megszervezését és működését szabályozó jogszabályok módosításait, amelyek az EP szerint a civil társadalom megfélemlítéséhez vezethetnek, és ellentmondanak a gyülekezés szabadságát és a magánélethez való jogot szavatoló elveknek. Nem utolsó sorban az uniós törvényhozók arra intik a bukaresti parlamentet és a kormányt, hogy tartózkodjanak minden olyan jellegű reformtól, amely veszélybe sodorná a jogállamot, beleértve az igazságszolgáltatás függetlenségét. Emellett az Európai Parlament arra biztatja a hatóságokat, hogy folytassanak párbeszédet a civil társadalommal és bátorítja, hogy saját indíttatásból kérjék ki a Velencei Bizottság véleményezését a jogszabályokkal kapcsolatban, még mielőtt elfogadnák ezeket.

A Romániát érintő határozatról október 3-án folytatott vitát az Európai Parlament, Viorica Dăncilă kormányfőnek és Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének jelenlétében.