Negyedjére is visszatér az oktatási minisztérium élére Ecaterina Andronescu

Krónika 2018. november 13., 13:22

Ecaterina Andronescut nevesítette oktatási miniszternek kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) állandó bizottsága. A döntést egyöntetű szavazattal hozták – jelentette be Gabriela Firea, a PSD bukaresti szervezetének ügyvivő elnöke.

Ecaterina Andronescu

A testület ugyanakkor George Ciamba külügyi államtitkárt javasolta Victor Negrescu európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter megüresedett helyére.

Az oktatási miniszteri bársonyszék azután üresedett meg, hogy Valentin Popa tárcavezető szeptember végén belebukott a kisebbségi elemi iskolások románnyelv-oktatásával kapcsolatos botrányba. A román kormány Popa kezdeményezésére tíz nappal a tanévkezdés előtt megvonta a kisebbségi iskolák tanítóitól a román nyelv és irodalom oktatásának a jogát. Ezt megelőzően, júliusban az oktatási tárca arról is rendelkezett, hogy a magyar tanítók nem kaphatnak túlóradíjat román nyelvórákért. Utólag a román kormány mindkét rendeletet visszavonta.

A hetvenéves, az oktatási miniszteri posztot korábban többször is betöltő, a kormányzó PSD parlamenti képviselőjeként és szenátoraként is tevékenykedő Ecaterina Andronescu nevesítése azért érdekes, mivel a politikus nemrég még keményen bírálta Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt.

Augusztusban közzétett nyílt levelében Andronescu lemondásra szólította Dragneát az alakulat éléről, ellenkező esetben szerint a PSD „katasztrófába rohan”. Ecaterina Andronescu egyébként 2000 és 2003, 2008 decembere és 2009 októbere, valamint 2012 júliusa és 2012 decembere között már betöltötte az oktatási miniszteri posztot.