Sógor Csaba Strasbourgban: nem tudjuk ünnepelni a gyulafehérvári nyilatkozat 100 éves évfordulóját

Krónika 2018. november 13., 12:20

Sógor Csaba strasbourgi felszólalásában úgy vélekedett: mivel a gyulafehérvári ígéreteket nem váltotta be a román állam, a magyarokcsak akkor tudják megünnepelni a nyilatkozat 100 éves évfordulóját, amikor a benne foglaltak megvalósultak.

Sógor Csaba

Az RMDSZ EP-képviselője az Európai Parlament strasbourgi plénumában reagált az Európai Bizottság elnökének december elsejére vonatkozó korábbi üzenetére. Mint ismert, Jean-Claude Juncker október 23-án, az Európai Parlamentben Klaus Johannis államfő jelenlétében egész Európa ünnepének nevezte a nagy román egyesülés napját. „Azon a napon tehát együtt fogunk megünnepelni egy nagy történelmi pillanatot, amely Romániának és Európának is fontos” – jelentette ki az EB elnöke.

Strasbourgi felszólalásában Sógor Csaba úgy fogalmazott: ő is nagyon szeretné, ha ez így lenne, de ehhez szerinte meg kell nézni pontosan, hogy minek a 100 éves évfordulója lesz december elsején.

Az EP-képviselő ismertette: annak a gyulafehérvári nyilatkozatnak az évfordulója ez, amelyben kimondták Erdély Romániához való csatolásának igényét, ám amelyben több fontos ígéretet is
megfogalmaztak. „Ezek az ígéretek arra vonatkoztak, hogy az Erdélyben élő különböző népek
számára teljes nemzeti szabadságot biztosítanak és azt, hogy »minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással.« Ez tulajdonképpen területi autonómiát jelent a többségében magyarok által lakott Székelyföldön és személyi autonómiát az Erdély más részein élő kisebbségeknek, köztük a magyaroknak” – emlékeztetett az RMDSZ-es politikus.

Mint mondta, ezeket az ígéreteket nem váltotta be a román állam, ezért a magyarok csak akkor tudják megünnepelni a nyilatkozat 100 éves évfordulóját, amikor a nyilatkozatban foglaltak megvalósultak. Sógor Csaba kiemelte: Jean-Claude Juncker beszédében utalást tett az Erdélyben élő szászokra is, ám azt is figyelembe kell venni: rendkívül sajnálatos és elgondolkoztató az a tény, hogy a 100 évvel ezelőtt több mint félmilliós német kisebbségből mára alig 30 ezer maradt Erdélyben.