Kihirdette az államfő a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt

MTI 2018. november 12., 19:10

Aláírta Klaus Johannis román államelnök a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvényt, amelyet október végén szavazott meg a román parlament.

Becslések szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség rejlik a tenger alatt

A jogszabály kihirdetését először Liviu Dragnea, a képviselőház szociáldemokrata elnöke jelentette be, aki egy újságírói kérdésre válaszolva hétfőn elmondta: a házbizottság már nem tudja elfogadni az egyik ellenzéki liberális képviselő javaslatát, hogy iktassanak be egy vesszőt a törvénybe, mert Johannis kihirdette a jogszabályt.

Virgil Popescu liberális képviselő szerint egy vessző hiányzik a törvény 18. cikkelyéből, amely az adózás szempontjából stabilitást biztosítana a befektetőknek.

A liberálisok ezzel a feltétellel szavazták meg a törvényt, szerintük ugyanis fontos, hogy a teljes kitermelés időszakára ne módosuljanak az adózási feltételek a befektetők számára. A román parlament ebben a szellemben fogadta el a törvényt, de a liberális honatya szerint fontos lett volna kiigazítani a helyesírási hibát, hogy később ne keletkezzenek értelmezési viták.

Később az elnöki hivatal is megerősítette, hogy Johannis aláírta a jogszabályt.

A törvény azért fontos, mert ennek alapján kell döntést hozzanak a fekete-tengeri földgázmezők kitermeléséről azok a befektetők, amelyek koncesszióba vették a nyersanyag-lelőhelyeket.

Egyebek mellett az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV kell döntsön, hogy kitermeli-e a Fekete-tenger Neptun talapzatában levő gázt. Becsléseik szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség rejlik ott.

Johannis a nyáron még visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt, miután a törvényhozói testület a befektetők számára szigorúbb változatot fogadott el.

A befektetőknek már az idén döntést kellett volna hozniuk, de az OMV október végén bejelentette: csak 2019-ben határoznak, hogy elkezdik-e a kitermelést vagy nem.

Rainer Seele, az osztrák vállalat vezérigazgatója ezt azzal indokolta, a román hatóságoknak túl sok időt vett igénybe, hogy elfogadják a kitermelést szabályozó törvényt. Ezen kívül a vállalatvezető nehezményezte: a jogszabály korlátozza az OMV gázértékesítési lehetőségét, mivel a kitermelő vállalatokat arra kötelezi, hogy a romániai energiatőzsdén értékesítsék a nyersanyag mintegy felét.

A fekete-tengeri földgáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a fekete-tengeri földgáznak Ausztria felé szállítása céljából építés alatt levő BRUA(Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.