Bevezetik a differenciált minimálbért, opcionálissá válik a nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára

Krónika 2018. november 09., 20:10

A végzettség és a munkaviszony időtartama függvényében differenciálja a román kormány a minimálbért, egyúttal opcionálissá válik a nők számára, hogy a férfiakhoz képest korábban vonulnak-e nyugdíjba.

A Viorica Dăncilă vezette kormány elfogadta a differenciált minimálbért Fotó: Gov.ro

A munkatörvénykönyvet módosító intézkedésekről pénteki ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a Viorica Dăncilă vezette kormány. A törvénymódosítás hatályba lépése után lehetőség nyílik arra, hogy a felsőfokú végzettséget igénylő állások betöltői számára, vagy a munkaviszony egy bizonyos időtartama felett a kormány magasabb minimálbért szabjon meg.

Az MTI emlékeztet: a munkaügyi és társadalombiztosítási minisztérium a múlt héten tárcaközi jóváhagyásra bocsátott egy olyan határozattervezetet, amely szerint december elsejétől az eddigi 1900 lejről 2080 lejre növelik a bruttó minimálbért. Az erről szóló rendeletet később fogadja el a kabinet.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak, illetve azoknak, akik legalább 15 éve állnak munkaviszonyban, nem lehet kisebb 2350 lejnél a bruttó bérük.

Egyébként a minimálbér emelése ellenére 2019-ben is 145 lej marad a közlekedési kihágás esetén kirótt büntetőpont értéke. A kormány sajtóirodájának tájékoztatása szerint a büntetőpont értékét továbbra is a 2017-es országos bruttó minimálbér 10 százalékaként számítják ki.

A pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet ugyanakkor választhatóvá teszi a női munkavállalók számára, hogy a férfiaknál korábban – jelenleg 61 éves korban – kérik-e nyugdíjazásukat, vagy fenntartják munkaviszonyukat 65 éves korukig, vagyis a férfiakra érvényes nyugdíjkorhatárig.

A vállalkozói szféra élesen bírálta a minimálbér újabb emelését, illetve annak végzettség szerinti differenciálását, mondván, hogy a kormány mesterségesen, a termelékenység emelkedése nélkül növeli a béreket, és kizárólag az vezérli, hogy nagyobb adóbevételekre tegyen szert.

Cristina Pârvan, a román üzletemberek egyesületének főtitkára a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta, az intézkedés a „diplomagyáraknak” kedvez és azt a meggyőződést igazolja, hogy jobb „befektetés” egy kétes értékű oklevél, mint a hozzáértés és szakmai tapasztalat megszerzése.