A vesztegetés elfogadásával gyanúsított Tăriceanu mentelmi jogának megvonását kéri Ludovic Orban liberális pártelnök

Hírösszefoglaló 2018. november 09., 17:30

Călin Popescu-Tăriceanunak le kell mondania a szenátus elnöki tisztségéről – jelentette ki pénteken Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, aki felszólította a szenátorokat, engedélyezzék, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség eljárást indítson Tăriceanu ellen.

Orban szerint Tăriceanu Dragneához hasonlóan arra használja hatalmát, hogy elkerülje a felelősségre vonást Fotó: Facebook/Partidul Naţional Liberal

„Azt, hogy valaki bűnös-e vagy sem, a bíróság dolga eldönteni, tehát mindenféle próbálkozás, hogy áldozatnak tüntesse fel magát, nem egyéb, mint egy újabb bizonyítéka annak, hogy Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu nem arra használja a hatalmát, hogy az emberek életszínvonalát javítsa, sem arra, hogy a kormányprogramot életbe ültesse, hanem arra, hogy megmeneküljenek attól, hogy elkövetett bűneikért az igazságszolgáltatás színe előtt feleljenek. Felszólítom a szenátorokat, hogy szavazzák meg Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonását” – mondta a PNL elnöke.

A DNA bűnügyi kivizsgálást kért Călin Popescu-Tăriceanu felsőházi elnök ellen vesztegetés elfogadásának gyanújával.

A DNA főügyésze szerdán küldte el a legfőbb ügyésznek az erre vonatkozó iratcsomót, aki a maga során a szenátushoz fordult az eljárás jóváhagyására vonatkozó kérelemmel.

A vádhatóság szerint közvetett úton közel 800.000 dollárnyi anyagi juttatást kapott 2007-2008-ban, miniszterelnöki tisztsége idején Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök egy osztrák cégtől.