Manfred Weber lett az EPP csúcsjelöltje

Hírösszefoglaló 2018. november 09., 10:37

Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg csütörtökön az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán.

Manfred Weber jelölését a Fidesz és az RMDSZ is támogatta

Ez annyit jelent, hogy amennyiben az EPP a várakozásoknak megfelelően megnyeri a jövő évi EP-választást, ő válthatja Jean-Claude Junckert. Weber megválasztását támogatta a Fidesz és az RMDSZ is.

A hivatalos eredmények szerint Weber a szavazáson jelentős többséggel – 619-ből 492 szavazattal – legyőzte riválisát, Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt.

Weber jelenleg a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. A kongresszuson egyébként felszólalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki arról beszélt: a nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, lelki és kulturális arculatát; Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz. A kormányfő beszédében kiemelte: a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes: „nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül” – jelentette ki.

Kifejtette: a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely „egyszerre keresztény és demokrata” – mutatott rá. A rendezvényen felszólalt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, aki arról beszélt: ha valaki megtagadja a jogállam elvét, az nem kereszténydemokrata.