Hivatalos: 800 ezer dollárnak megfelelő anyagi haszonszerzéssel gyanúsítják Tăriceanut

Krónika 2018. november 08., 12:04

Közvetett úton közel 800 ezer dollárnyi anyagi juttatást kapott 2007-2008-ban, miniszterelnöki tisztsége idején Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök egy osztrák cégtől – derül ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) állásfoglalásából.

Călin Popescu-Tăriceanu

Az Agerpres megkeresésére a nyomozó hatóság közölte: a gyanú szerint egy cég jelentős összegű kereskedelmi szerződéseket kötött a román állammal, cserében fedezte egy választási kampány költségeit. Az ügy kapcsán három büntetőjogi eljárás is kezdődött, az egyiket a DNA ügyészei az osztrák igazságszolgáltatás kérésére vették át – derül ki a DNA válaszából.

„Egy közjogi méltóság közvetett módon 2007-2008-ban körülbelül 800 ezer USD értékű anyagi juttatást kapott egy osztrák cég képviselőitől, cserében tisztségét kihasználva közbenjárt, hogy a cég egyik kereskedelmi szerződését több melléklettel egészítsék ki” – írja a DNA.

Az ügyészség hozzátette, a nyolcszázezer dollár a kiegészítő szerződések értékének 10 százalékát teszi ki. Az összeget offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján kapta meg a gyanú alatt álló közjogi méltóság.

A DNA tájékoztatása szerint az ügy kapcsán más személyek ellen is kivizsgálás indult bűnrészesség gyanúja miatt. Tăriceanu ellen a törvény értelmében csak a szenátus jóváhagyása után lehet elindítani a büntetőjogi eljárást vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A DNA főügyésze elküldte a legfőbb ügyésznek az erre vonatkozó iratcsomót, az eljárás jóváhagyására vonatkozó kérelmet pedig a főügyészség csütörtökön továbbította a szenátushoz.

Bár a DNA nem nevezi meg a konkrét ügyet, Tăriceanut minden bizonnyal a Microsoft-aktaként elhíresült közbeszerzési korrupciós ügyben gyanúsítják kenőpénz elfogadásával. Ezt erősíti meg a szenátus elnökének szerda esti közleménye is, a politikus leszögezte: miniszterelnöki mandátuma idején a kormány egyetlen kifizetést sem eszközölt a szóban forgó a Microsoft-licencekre, ezt a szerződést még 2004-ben (hivatalba lépése előtt) kötötték.