Hatalmas a romániai fizetések közötti szakadék – csaknem 4500 lej a bruttó átlagbér, a kőolajipari dolgozók keresnek a legjobban

Bálint Eszter 2018. november 08., 18:00

Több mint négyszer többet visznek haza a legjobban fizető ágazat alkalmazottai a vendéglátásban dolgozókhoz képest Romániában. Szeptemberben a kőolajat és földgázt kitermelő ágazat volt a nyerő.

A bérlista alján. Továbbra is a vendéglátásban dolgozók keresnek a legrosszabbul Romániában

Enyhén nőtt szeptemberben az átlagbér az előző hónaphoz mérten: bruttó értékben 4482 lej volt, ami 0,7 százalékkal haladja meg az egy hónappal korábban mért szintet. Nettó értékben 2688 lej volt az átlagkereset, ami 19 lejes, vagyis 0,7 százalékos gyarapodást jelent – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által szerdán nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A legtöbbet, nettó 6465 lejt a nyers kőolajat és földgázt kitermelő ágazatban keresték – tény viszont, hogy prémiumot is kaptak a kőolajipari dolgozók napja alkalmából. A legkevesebbet változatlanul a vendéglátásban dolgozók keresik, átlagosan 1567 lejt vihettek haza.

Eközben 2017 szeptemberéhez mérten a nettó átlagfizetés 13,1 százalékkal nőtt. Az infláció alapján kiszámolt reálbér pedig 7,7 százalékkal volt magasabb a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten.

Növekedés és zsugorodás

A legnagyobb fizetésnövekedést – a már említett prémiumnak köszönhetően – a nyers kőolajat és földgázt kitermelő ágazatban regisztrálták, ahol 21,1 százalékkal nőttek augusztushoz képest a fizetések. Öt és tíz százalék közötti mértékben nőtt a nettó átlagbér a kőszenet és kőolajat feldolgozó ágazatban, a kitermelésben, a számítástechnikai szektorban és más ipari tevékenységekben, mint ahogy a kiadóknál, a pénzügyi közvetítés kiegészítő tevékenységeiben, a biztosításoknál és a nyugdíjalapoknál is.

A más szállítási eszközöket gyártó ágazatban csökkent a legnagyobb mértékben a nettó átlagkereset – itt 5 százalékos zsugorodást mértek. A távközlésben 4,2 százalékos volt a visszaesés, majd 2 és 4 százalék közötti csökkenéssel az erdészet és fakitermelés, a fémipar, a vízi közlekedés, a vegyipar, a fémkitermelés, a raktározás és a szállítás melléktevékenységei következtek.

Minimális emelkedés
a közszférában

A közszférában is enyhén nőtt a nettó átlagbér az előző hónaphoz viszonyítva: a tanügyben 3,3 százalékos, az egészségügyben és szociális ellátásban 0,2 százalékos, míg a közigazgatásban 0,1 százalékos növekedést regisztrált a statisztikai intézet.

Mint ismeretes, a szociálliberális kormány az elmúlt években a közszférában több lépésben béremeléseket hajtott végre, főleg az oktatásban és az egészségügyben.

Az oktatásban dolgozók átlagbére 19 százalékkal volt magasabb szeptemberben a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten, a tanárok átlagban 2731 lejt kerestek. Az egészségügyben dolgozók 31 százalékkal kerestek többet, az idei kilencedik hónapban az ágazati átlagbér 3505 lej volt.

A Dăncilă-kabinet ugyanakkor decembertől ismét növelni akarja a bruttó minimálbért, amely a munkaügyi miniszter hét eleji bejelentése szerint 2080 lej lesz a jelenlegi 1900 lej helyett. A felsőfokú végzettséggel és a legkevesebb 15 éves munkaviszonnyal rendelkezők esetében viszont 2350 lejre nőne. A kormány most először vezetne be többlépcsős minimálbért, amely az elmúlt években jelentősen nőtt, 2015 elejéhez képest 94 százalékkal magasabb.