Rostás Szabolcs 2018. november 06., 18:55

Kilövési engedély

Ha valaki nem emlékezne rá: George Becali üzletember-politikust, a bukaresti Steaua labdarúgócsapatának tulajdonosát 2013-ban jogerősen három év letöltendő szabadságvesztéssel sújtották megvesztegetés miatt, miután bőröndben elhelyezett 1,7 millió euró kenőpénzzel „ösztönözte” győzelemre a Kolozsvári U gárdáját. A juhászból multimilliárdos vállalkozóvá, valamint az Európai Parlamentet megjárt, néhány évig népszerű és befolyásos politikussá lett Becali számára az akkori börtönbüntetés – amelyet azóta újabb követett – jelentette a vég kezdetét, a szabadszájúságáról és idegengyűlöletéről elhíresült botrányhőst ma már a szenzációhajhász bukaresti tévécsatornák is mellőzik.

A legfrissebb, a hazai média által ugyancsak szenzációként tálalt bőröndaffér főszereplője Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokrata alakulat (PSD) elnöke, minden bizonnyal őt terheli az a megannyi dokumentum, fénykép- és videó felvétel, telefonszám és e-mail-cím, amely egy táskába rejtve került elő, és jutott el a napokban a Rise Project oknyomozó portál birtokába.

És itt álljunk is meg egy pillanatra, mert a bőrönd tartalmához hasonlóan legalább ilyen lényeges kérdés az utazótáska előbukkanásának körülménye. A Dragneához köthető Tel Drum-ügyben számos tényfeltáró anyaggal előrukkoló Rise Project szerint a titokzatos táskát egy Teleorman megyei polgár találta meg a telkén, majd átadta a portál egyik helyi informátorának. Mármost ezt a mesét valószínűleg csak a Spongya Bob és egyéb kedves rajzfilmek aktív, hat-hét éves rajongói veszik be, felnőtt ember csak megmosolyogja. Elvégre ha valaki kompromittáló adatoktól kíván megszabadulni, akkor egyszerűen megsemmisíti, nem pedig eldobja azokat a mezőn.

Mi is történhetett valójában? A román titkosszolgálatok – közülük is valószínűleg a belföldi hírszerzés (SRI) – megadták a kilövési engedélyt a jelenleg még Románia legerősebb emberének számító Dragneára. A kompromittáló adatokat tartalmazó aktatáska „aktiválása” nyilvánvaló üzenet a jelenlegi balliberális bukaresti hatalommal szemben álló erőszakszervezetek részéről, hogy elfogyott a türelem a szociáldemokrata pártelnökkel szemben, akit sürgősen el akarnak tenni láb alól (értsd: politikailag), meg sem várva, amíg végleges ítélet születik a fiktív alkalmazások kapcsán zajló, Dragneára alapfokon letöltendőt kiszabó perben.

A gond azonban ezúttal is a módszerrel van, egészen pontosan azzal, hogy a titkosszolgálatok nyakig beleártják magukat a politikai életbe, jelentős mértékben befolyásolva annak alakulását. Hiszen miközben megvan a törvényes útja a hírszerzés során összegyűjtött információk nyomozó hatóságokhoz történő eljuttatásának, a különböző politikai-gazdasági érdekcsoportok szolgálatába szegődő titkosszolgák sportot űznek a kényes vagy terhelő információk obskúrus módon való kiszivárogtatásából, letűntnek hitt elnyomó rendszerek módszerével leszámolva a kellemetlenné vagy veszélyessé vált figurákkal. Ami még véletlenül sem a jogállamok velejárója, függetlenül attól, hogy milyen politikai ideológiát vallunk magunkénak, és történetesen szimpatikus-e számunkra Liviu Dragnea.

A Teleormanban felbukkant bőröndből tehát alaposan kilóg a lóláb, amelyen ráadásul a billogot is rajta felejtették, a történet pedig azoknak a meggyőződését látszik igazolni, akik a szekusállam reinkarnációját látják napjaink Romániájában.