Részegeskedés? Istenkáromlás? Azonosították a szatmárnémeti sírgyalázókat

Krónika 2018. november 06., 17:49

Két tizenéves fiatal rongált meg több mint félszáz sírt Szatmárnémeti egyik temetőjében az elmúlt hétvégén – közölte a rendőrség.

Fotó: Agerpres

A Szatmár megyei rendőr-főkapitányság keddi közleménye szerint az ügyben eljáró bűnügyi nyomozócsoportnak sikerült azonosítania a november 2-áról 3-ára elkövetett sírgyalázás feltételezett elkövetőit. A szatmárnémeti rendőrség munkatársai szerint egy 16 és egy 17 éves fiatalemberről van szó, akik pénteken éjszaka behatoltak a sírkert területére, és megrongáltak 56 sírkövet.

A gyanúsítottak ellen sírgyalázás alapos gyanújával indult bűnügyi eljárás a szatmárnémeti ügyészség közreműködésével.

Mint arról beszámoltunk, a hétvégi incidens során sírköveket és kereszteket döntöttek fel és törtek össze, virágokat tapostak le, egyes sírokat pedig zöld festékszóróval fújtak le.

Szatmárnémeti sajtóértesülések szerint egyébként a tettesek alkoholos befolyásoltság alatt követték el a sírgyalázást. A Portalsm című román honlap ugyanakkor úgy tudja, hogy előállításuk után a gyanúsítottak azt mondták a rendőröknek: azért követték el a bűncselekményt, mert nem hisznek istenben.

A történtek kapcsán korábban a Szatmári Római Katolikus Püspökség is közleményt bocsátott ki. Közölték, az érintett fejfák hetven százaléka visszaállítható, ezek kisebb horzsolásokat szenvedtek, harminc százalékuk esetében azonban a kereszt vagy a fejfa cseréjére lesz szükség. A püspökség szerint a sírok rongálása során az elkövetők nem válogattak, az elhunytak nemzeti hovatartozásától és vallásától függetlenül döntötték ki a fejfákat.