„Nyilvános kivégzés”: Dragnea leszámolt a román kormánypárton belüli ellenfeleivel

Balogh Levente 2018. november 05., 20:52

Kizárta hétfői ülésén a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó testülete a pártból a Liviu Dragnea elnököt és a hozzá hű vezetőket bíráló, és a lemondásukat követelő Marian Neacşu pártfőtitkárt és Adrian Ţuţuianu alelnököt.

Marian Neacşu és Adrian Ţuţuianu

Dragnea az ülés után azzal indokolta a kizárásokat, hogy a szeptemberi konfliktus után – amely nyomán megerősítették a tisztségében a pártelnököt – Ţuţuianu az ezzel ellentétes értelmű megállapodások ellenére is bírálta a pártvezetést. Neacşut azzal vádolta, hogy alkut folytatott az ellenzékkel a bizalmatlansági indítvány megszavazásáról.

Neacşu sokáig Dragnea jobbkezének számított, de sajtóértesülések szerint akkor fordult az elnök ellen, amikor az nem mutatkozott hajlandónak arra, hogy egyik pártfogoltja befutó helyre kerüljön a PSD európai parlamenti jelöltlistáján.

Ţuţuianu is sokat bírálta a pártvezetést, és akkor került a figyelem középpontjába, amikor a Dragneához közel álló România Tv elkezdte kiszivárogtatni egy zárt ülésen elhangzott felszólalásának részleteit, amelyekben bírálta a PSD vezető politikusait. Egy újabb beszéd éppen hétfőn került nyilvánosságra, ebben arról értekezett, hogy Dragneának már csak azért is vissza kellene vonulnia, mert az ellene hivatali visszaélés miatt zajló eljárásban várhatóan elítélik, ennek pedig a párt inná meg a levét.

Neacşu szerint „nyilvános kivégzés” történt, és semmilyen magyarázatot nem kaptak arra, miért zárták ki őket. Ţuţuianu hatalmas hibának nevezte a kizárásokat. Neacşu közölte, fellebbeznek a döntés ellen, mivel hazugság az a vád, hogy az ellenzékkel szövetkeztek, és hajlandóak lettek volna megszavazni a kormány leváltását, sőt továbbra is „hűséges katonái” a pártnak. Ţuţuianu szerint a kizárásuk azt bizonyítja, hogy a PSD-ben büntetik a véleménykülönbséget, és megismételte: szerinte a párt rossz irányba halad. Egyúttal ő is cáfolta, hogy a párt elleni akciókat támogatott volna.

A Dragneával szemben álló erők egyik legbefolyásosabb politikusa Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, a párt alelnöke, aki egyike volt azon politikusoknak, akik Paul Stănescu miniszterelnök-helyettessel és Ţuţuianuval együtt aláírták a Dragnea lemondását és az alakulat megreformálását követelő nyílt levelet. Firea hétfőn ismét bírálta a pártvezetést, mérgező, csak a saját hasznát leső embernek jellemezve Dragneát, az ő kizárásáról azonban nem született döntés.