A tengerpart mellett Erdély is népszerű – jót tettek a romániai turizmusnak az üdülési csekkek

Bálint Eszter , Bede Laura 2018. november 06., 13:18

Az idei sikeren felbuzdulva jövőre is megtartja az üdülési csekkeket a szociálliberális kormány. Az áfacsökkentéstől azt remélik, hogy tovább lendíti az idegenforgalmat, és újabb beruházásokat eredményez.

Becslések szerint az erdélyiek a főszezonban Parajdra foglaltak a legnagyobb arányban szállást Fotó: Barabás Ákos

A tengerparti településeket övezte a legnagyobb népszerűség az országban a június–október közötti időszakban, mivel a foglalók közel 20 százaléka ilyen célpontokat választva használta fel munkáltatójától kapott üdülési csekkjét – osztotta meg tapasztalatait a Krónika megkeresésére Ambrus Tímea, a Travelminit szállásfoglaló iroda operációs menedzsere.

A kolozsvári székhelyű iroda friss statisztikái szerint sokan foglaltak szállást Brassó és Hargita megyében is, ugyanis az itt elhelyezkedő hegyvidékek vonzó látványosságok az év bármely időszakában. A foglalók 45 százaléka panziót, 35 százaléka hotelt választott, míg a maradék 20 százalék körülbelül egyenlő arányban vendégházat, apartmant, kulcsos házat. A legkevésbé népszerű a kemping, motel és hosztel volt. A vendégek 60 százaléka kimondottan olyan feltételek mellett foglalt szállást, hogy az üdülési csekkek értéke fedezze a foglalást, míg 40 százalékuk kiegészítésként használta üdülési csekkjeit.

Az adatok alapján az erdélyi magyar lakosok a főszezonban mintegy 14 000 vendégéjszakára küldtek foglalási igényt. Ők főként augusztus első napjaira, valamint a hónap végére foglaltak szállást.

A többség számára kimondottan vonzó helyszínnek számított Parajd, ide foglaltak a legnagyobb arányban szállást, valamint néhány város különösen nagy népszerűségnek örvendett, ilyen például Székelyudvarhely, Tusnádfürdő, Kolozsvár, Nagyszeben és Nagyvárad.

Most vannak helyek

A menedzser arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben az időszakban találnak szállást mind közeli időpontokra, mind távoliakra (például jövő évre). „Egyre inkább nő a népszerűsége nálunk is a karácsonyi vásároknak, így mindenképp érdemes egyet meglátogatni akár Nagyszebenben, Brassóban vagy Kolozsváron. Ezekre az időszakokra már elkezdődtek a foglalások, szóval érdemes időben gondolkodni” – hangsúlyozta Ambrus Tímea. Hozzátette, ugyanezt javasolják a szilveszteri foglalásokra vonatkozóan. „Vannak még szabad helyek kulcsos házakban és hotelekben egyaránt, amelyeket fizethetünk vakációs jeggyel, csak foglaljunk addig, amíg találunk ár-érték arányban megfelelőt. Az érdeklődők a bélesi kulcsos háztól a brassói hotelig mindent megtalálnak a kínálatban, így mindenkinek lehetősége nyílik kiválasztani a számára legkedvezőbbet” – részletezte a menedzser.

Ambrus Tímea szerint az sem gond, ha valaki erre az évre nem tervezett utazást, és még a jövő évi tervei sem konkrétak, hiszen

a jegyek a kibocsátástól számítva egy évig érvényesek, azaz nagy valószínűséggel jövő nyárig kell felhasználni.

Viszont fontos, hogy a lejárat dátumáig véglegesítsenek egy konkrét, akár távolabbi időpontra szóló foglalást.

Kifehérített fekete turizmus

Bogdan Trif idegenforgalmi miniszter eközben azt tapasztalta, az üdülési csekkek kifehérítették a feketén működő turisztikai egységeket. Mint rámutatott, a tavalyhoz mérten 10 százalékkal nőtt az engedélykérések száma. Sokatmondó példa Máramaros esete, ahol 2018 májusában csaknem 600 százalékkal nőtt az engedélykérések száma az előző év azonos időszakához mérten.

A teljes iparág dicsérte ezt az intézkedést, és kérte, hogy tartsuk meg az elkövetkező években is, ezért a kormány úgy döntött, hogy jövőre is folytatjuk”

– jelentette be Trif.
Beszélt ugyanakkor arról is, hogy csütörtöktől alkalmazzák az idegenforgalomban az 5 százalékos általános forgalmi adót (áfa/TVA). „Az új intézkedésekkel a kormány bebizonyította, hogy a turizmus valóban prioritást jelent számára. A cél a turizmus fejlesztése a befektetések serkentése révén. Az ágazat jól fogadta, és remélem, hogy úgy fogják szervezni a tevékenységüket, hogy megérződjön a fogyasztók zsebében is” – szögezte le az idegenforgalmi miniszter.