Megmérettetés előtt a romániai vizsgarendszer – megoszlanak a vélemények a rácstesztek tervezett bevezetésének indokoltságáról

Bíró Blanka , Kiss Judit 2018. november 02., 09:29

A román tanügyminisztérium pénteken közli azzal kapcsolatos döntését, hogy jövő évtől rácstesztekkel helyettesítik-e a román nyelv és irodalom, valamint a matematika érettségi és képességvizsga-tételek majdnem felét.

Kérdés-felelet. A tesztrendszer objektíven méri a tudást, világszerte számos vizsgán alkalmazzák Fotó: Gecse Noémi

Újabb, a tanügyi rendszert nagy mértékben befolyásoló kezdeményezés irányába tett lépéseket az oktatási minisztérium. Rovana Plumb ideiglenes tárcavezető csütörtökön közölte, az oktatási minisztérium pénteken 14 órakor közli döntését arról, hogy jövő évtől végül is helyettesítik-e rácstesztekkel a román nyelv és irodalom, valamint a matematika érettségi tételek majdnem felét.

A minisztérium hatáskörében működő Országos Felmérő- és Vizsgáztató-központ (CNEE) szerdán jelentette be:

2019-től úgy módosítják a vizsgarendszert, hogy a román- és matematikatételek 40 százalékát tesztkérdések teszik majd ki a nyolcadikosok képességvizsgáján és az érettségin.

A szaktárca honlapján közzé is tették a tételmintákat, azonban pár óra múlva eltávolították, és ezt úgy indokolták, hogy a szülőkkel, a diákokkal és a pedagógusokkal is egyeztetni fog a minisztérium, mielőtt döntene a kérdésben. „Én magam kértem, hogy konzultáljunk, hiszen ennek a döntésnek a diákok, szülők, az egész oktatási rendszer javára kell válnia. Megalapozottnak kell lennie, és ki kell kérnünk az érintettek véleményét, ez így természetes” – nyilatkozta az ideiglenes oktatási miniszter.
Közben csütörtökön Daniel Funeriu volt tárcavezető kemény, ironikus hangvételű Facebook-bejegyzésben bírálta a minisztérium kezdeményezését, azzal vádolva a balliberális kormány általa „imposztornak” nevezett illetékeseit, hogy minden eszközzel csökkenteni akarják az érettségin támasztott elvárások szintjét.

Megérett a rendszer
a gyökeres változásra

„Megérett az átalakításra nemcsak az érettségi és a képességvizsga-, hanem az egész romániai oktatási rendszer, ám gyökeres változtatásokra lenne szükség, és azokat az érintettekkel konzultálva kell bevezetni” – véli Bukur Tamás. A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (Makosz) elnöke lapunknak kifejtette, nincs rendben, hogy a mai fiatalok szülei a mostanihoz hasonló rendszerben tanultak, vizsgáztak, miközben külföldről vagy akár a magániskolákból jól működő példákat lehetne átvenni. „Átgondolt, gyökeres változtatásokra lenne szükség. A próbálkozás tetten érhető, hiszen a jelenlegi hatodik osztályosok már az előkészítőtől új tanterv alapján tanulnak, de ebben az átalakításban sem sikerült elrugaszkodni a keretektől” – szögezte le a Makosz elnöke. Rámutatott, a képességvizsga és érettségi nyilvánosságra hozott, majd visszavont módosításait fenntartásokkal kezelik, elsősorban az alapos konzultációt hiányolják.

Létezik egy jól működő országos diáktanács, a leginkább érintettek, vagyis a diákok véleményét mindenképpen ki kell kérni egy ilyen horderejű kérdésben”

– fogalmazott Bukur Tamás. Hangsúlyozta, országos gond, hogy nagyon alacsony az érettségin az átmenési arány, ez indokolttá teheti a vizsga módszertanának módosítását, de az eredményeket nem mesterségesen kell feltornázni. Szerinte ezt a változást a következő érettségin már nem lehet bevezetni, hiszen egy ilyen vizsgára nem egy év alatt készülnek fel a diákok, ugyanakkor a részleges tesztrendszert megfontolandónak tartja.

Objektív elbírálás, hátulütők

Mások szerint a tesztrendszer objektíven méri a tudást, világszerte számos vizsgán alkalmazzák, így a képességvizsga és az érettségi esetében is növelheti az elbírálás objektivitását, de csak akkor, ha a teszteket helyesen állítják össze. Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) székelyföldi alelnöke rámutatott, a teszteknek esetenként lehetnek hátulütői is, hiszen például matematikából a jelenlegi rendszerben a megoldás levezetését is pontozzák, így a vizsgázó akkor is szerezhet pontokat, ha közben figyelmetlenül számol, és a végeredményt elvéti, viszont a tesztben már csak a végeredményt veszik figyelembe. Kiss Imre kérdésünkre elmondta, tesztkérdések esetén szigorúan meg kell oldani a vizsgán a felügyeletet, hiszen ilyenkor a diákok könnyebben segíthetnek egymásnak. Másrészt úgy véli,

ha román nyelvből és matematikából új típusú tételeket vezetnek be, a kisebbségi oktatásban az anyanyelvvizsgán is ugyanazokat kell alkalmazni, hiszen a magyar nyelv és irodalom megmérettetésnek követnie kell a román struktúráját.

Az RMPSZ alelnöke elmondta, bár az oktatási minisztérium és az Országos Felmérő- és Vizsgáztató-központ nem egyeztetett a módosítások bevezetéséről, ő támogatja az új rendszert, szerinte a következő vizsgákig lenne idő arra, hogy a diákokat erre felkészítsék. Kérdés, mi a célja az új típusú tételekkel a minisztériumnak, hiszen a megfelelően összeállított tesztekkel akár növelhető lesz a záróvizsgákon az átmenési arány, és az egyetemekre bejutók száma is emelkedhet.