Egy lábbal, két mankóval a rajtnál: a háromszéki Keresztes Zsolt hamarosan megkapja személyre szabott Genium X3 robotlábát

Bede Laura 2018. október 27., 09:17

Erősebb hittel és újabb kihívásokra felkészülten tért haza a miskolci Spartan Race akadályfutó versenyről Keresztes Zsolt. A bélafalvi fiatalember a megmérettetés nehézségeiről, a motivációjáról és terveiről beszélt a Krónikának.

Kifogások nélkül. Keresztes Zsolt nem versenyzett senkivel, csak saját magát és korlátait akarta legyőzni - Fotó: Jakab Attila

Az emberek szociális érzékenységét szeretné finomítani, fejleszteni a bélafalvi (Kovászna megye) Keresztes Zsolt, aki nemrég tért haza a miskolci Spartan Race versenyről.

A 27 éves, Kercsóként ismert háromszéki fiatalember legyőzte a rákot, elvesztette egyik lábát, de jelenleg is aktív életet él, sportol.

A magyarországi megmérettetés Spartan Sprint nevű futamában állt rajthoz. „A verseny egyik alapszabálya, hogy nincs konkrétan megszabva, mekkora távot kell megtenni, és hány akadályt kell leküzdeni. Az én kategóriámban ötnél több kilométer és húsznál több akadály volt, ez a végére 8,6 kilométer lett 22 akadállyal” – mondta el lapunknak Keresztes Zsolt, aki épp a lábamputációja előtt ismerkedett meg az akadályfutással, valamint néhány olyan személlyel, akik ösztönözték a versenyben való részvételre. Többek között egy szlovák férfival, aki teljesen elvesztette egyik lábát, és már 16 versenyen mérettetett meg. Egy amerikai férfi is motiválta, aki lábak nélkül indult az egyik legnehezebb futamon, ahol több mint 20 kilométeren keresztül több mint 30 akadályt kellett leküzdeni – lábak és mankók nélkül csinálta végig, a földön kúszva.

Ekkor azt gondoltam, hogy ha nekik sikerült, akkor nekem is menni fog. Nem versenyeztem senkivel, csak saját magamat és a korlátaimat akartam legyőzni”

 – részletezte Kercsó, aki augusztus elején már részt vett Brassóban egy hasonló jellegű megmérettetésen. A 600 méteres szintkülönbség miatt akkor négy órát vett igénybe a futam, ezért a miskolci versenynek úgy vágott neki, hogy mindenképpen három órán belül szeretné teljesíteni. „Továbbá a brassói versenyen nem sikerült az egyensúlygyakorlat és a dárdadobás sem. A Spartan Race-en a háromórás célkitűzést 2 óra 43 percre sikerült lefaragni, viszont ez a két gyakorlat ezúttal sem jött össze. Az egyensúlygyakorlat az amputációból adódóan szinte lehetetlen, a dárda pedig szerencsén múlik” – magyarázta Keresztes Zsolt. Hozzátette, az, hogy egy lábon, két mankóval 2078. lett a célba érkező 2741 versenyző közül, megerősíti a hitét önmagában, és előre lendíti a következő kihívások felé. Örömmel mesélte: jelenleg arra vár, hogy egy osztrák cég elküldje Bukarestbe a személyre szabott Genium X3 robotlábat, amelyet több mint ezer ember adományából sikerült kifizetni.

Keresztes Zsolt szerint ezzel a protézissel sokkal jobban tud majd érvényesülni a mindennapokban, illetve további akadályfutó versenyeken szeretne részt venni. „Nem fogok versenyezni senkivel, mert nincsen fogyatékoskategória, tehát én a kétlábúakkal állok rajthoz. A kitűzött célokat szeretném elérni, nagyot álmodok ebben a sportágban” – hangsúlyozta a háromszéki fiatalember.