Feljelentője „megbélyegzéséért” bírságolta meg Nagykároly polgármesterét a diszkriminációellenes tanács

MTI 2018. október 23., 13:41

Nem vétett a diszkriminációellenes szabályok ellen Kovács Jenő nagykárolyi polgármester, amikor „tipikus déli ügyeskedőnek” nevezte Mihai Tudose volt kormányfőt, de megbírságolták, amiért állítólag nyilvánosságra hozta feljelentője nevét és fényképét.

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Kovács Jenő ügyében hozott júniusi határozatáról a România Liberă című országos napilap – a feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă blogger aznapi bejegyzése alapján – tudósított hétfő este internetes oldalán.

A lap felidézte: Nagykároly polgármestere a szatmári Informația TV egyik januári műsorában a kormányfői posztról frissen lemondatott Tudose elhíresült, az autonómiát követelő magyarokat áttételesen akasztással fenyegető kijelentését kommentálta.

A lap beszámolójában meg nem nevezett feljelentő Tudose sommás jellemzése miatt februárban fordult a CNCD-hez. Szerinte a polgármester azáltal diszkriminált, hogy egy földrajzi régióhoz tartozás alapján tett ellenséges, megvető megjegyzést Tudoséra. A hatóság azonban úgy értékelte, hogy maga a tévéműsorban tett megjegyzés még nem lépi túl az emberi jogok európai egyezménye által garantált véleménynyilvánítási szabadság kereteit. Azért viszont, hogy a polgármester nem figyelmeztette beosztottját: ne hozza nyilvánosságra a feljelentő nevét és fényképét, Kovács Jenőt kétezer lejes bírsággal sújtották.

A CNCD szerint ugyanis egy elöljárónak nem szabad személyes adatai nyilvánosságra hozatalával „bosszút állnia” egy petíciót előterjesztő állampolgáron azzal a céllal, hogy megbélyegezze, a közmegvetés tárgyává tegye az illetőt. A hatóság arra kötelezte a polgármestert, hogy az elmarasztaló határozat kivonatát románul és magyarul is közzétegye a helyi sajtóban.

Dan Tanasă blogger, az általa létrehozott Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője azáltal vált ismertté, hogy több mint 150 pert indított székelyföldi és partiumi önkormányzatok, intézmények ellen a székely zászló és más magyar szimbólumok használata, valamint a magyar nyelvű feliratok miatt. A perek többségét megnyerte. Dan Tanasát márciusban a CNCD megbírságolta magyarellenes gyűlöletkeltő megnyilvánulásai miatt.