A feketemunkát ösztönzi a minimálbér megalapozatlan emelése a munkáltatók szerint

Krónika 2018. október 23., 13:33

Nem ért egyet a Concordia Munkáltatói Szövetség (CPC) a bukaresti kormány azon szándékával, hogy november 1-jétől emeli a minimálbért.

A munkáltatók érdekképviseleti szerve kedden kibocsátott közleményében azzal vádolja a Viorica Dăncilă vezette kabinetet, hogy nem veszi figyelembe az átláthatóság és a kiszámíthatóság követelményét a minimálbér megállapítása során, és nincs tekintettel a konkrét gazdasági helyzetre.

„Mindannyian szeretnénk, hogy nőjenek a bérek, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a minimálbér megalapozatlan emelése a feketemunkát ösztönzi, és több ezer munkahely megszűnéséhez vezethet. Arról nem is beszélve, hogy a bérek könnyelmű és fenntarthatatlan emelése inflációt és egyéb egyensúlyzavarokat okoz, amelyek jeleit máris tapasztaljuk a gazdaságban” – vélik a szövetség képviselői az AGERPRES hírügynökség által idézett közleményben.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter szombaton Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy az Országos Előrejelzési Bizottság által közölt adatok elemzése után felmerült annak a lehetősége, miszerint még idén megemeljék a minimálbért, és bevezessék a diplomás minimálbért. Ennek megfelelően a tervezett 2019. januári időpont helyett már idén november elsején, azaz két hét múlva emelné meg a kormány a garantált minimálbért, mégpedig a jelenlegi 1900 lejes szintről 2080 lejre. Ennél is nagyobb béremelés jár majd a differenciált minimálbér bevezetésével a felsőfokú végzettek és a tizenöt évnél több szolgálati idővel rendelkezők esetében.