„Elhozhatja a Kánaánt” az áfacsökkentés – szakemberek szerint kifehérítheti a vendéglátóipart az 5 százalékos adókulcs

Bíró Blanka 2018. október 23., 11:38

Nem vezet azonnali árcsökkenéshez, de mindenképp hozzájárul a vendéglátóipar kifehérítéséhez a november elsejei áfacsökkentés. Érdekesség azonban, hogy a házhoz rendelt pizza áfája 9 százalék marad.

Üdvözölt intézkedés. Az árakban csak később fog meglátszani a novemberi áfacsökkentés Fotó: Farkas Antal

A november 1-jétől életbe lépő áfacsökkentés „adóparadicsomi állapotokat” eredményez a romániai vendéglátóiparban – szögezte le megkeresésünkre Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó. Amint arról korábban beszámoltunk,

a szociálliberális kormány október elején fogadta el a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében a jelenlegi 9 százalékról 5 százalékra csökkentik az általános forgalmi adót (áfa/TVA) a vendéglátóiparban,

így a szállodák, más szálláshelyek, az éttermek adója is kisebb lesz alig több mint egy hét múlva, ugyanakkor szintén 5 százalékos áfát fizetnek a fitnesztermek, a kalandparkok, az élményfürdők és a sporttermek működtetői is. A Krónika által megszólaltatott gazdasági szakemberek úgy vélik, ez egyértelműen hozzájárul az ágazat kifehérítéséhez. „Ez az adórendszer a vendéglátóiparban maga a Kánaán. Őrült kell hogy  legyen, aki ilyen kedvező körülmények között is megpróbál feketézni, adót csalni” – mondta Debreczeni László. Kifejtette, az a vállalkozás, amelynek az évi forgalma nem haladja meg az egymillió eurót, mikrovállalkozásként 1 százalékos forgalmi adót fizet, ehhez jön a novembertől 5 százalékosra csökkentett áfa, és ha ki akarják venni a nyereséget, akkor további 5 százalékos osztalékadót kell befizetni az államkasszába, ami összesítve sem nagy összeg.

Nem csökkennek rögtön az árak

Ugyanakkor az adószakértő úgy véli, első lépésben az áfacsökkentés nem eredményez árcsökkentést, nem lesznek olcsóbbak a szálláshelyek, az éttermek vagy a különböző más szolgáltatások.

Lényeges elmondani, hogy az áfacsökkentés nem jelenti azt, hogy kötelezően kell csökkenteni az árakat. Amikor 19 százalékról 9 százalékra csökkentették az adót, elindult a híresztelés és pánik a vállalkozók körében, hogy ellenőrizni fogja az adóhatóság, hogy arányosan visszavették-e az áraikat. Erre vonatkozó törvényes kötelezettség nincs, az árakat a piac szabályozza függetlenül attól, hogy mekkora az adó”

– részletezte a sepsiszentgyörgyi szakember. Úgy véli, hosszú távon akár az árakban is megmutatkozhat az adókedvezmény, de erre azonnal semmiképp nem lehet számítani. Nőni fog a vállalkozók nyeresége, mindenki eldönti, hogy hazaviszi a profitot, vagy újra befekteti, ám a tapasztalatok szerint, a  nagyobb nyereség ösztönzi a befektető kedvet, tehát újabb fejlesztéseket, a szolgáltatások minőségének javulását is eredményezheti. Debreczeni László szerint a könyvelésben nem jelent pluszbonyodalmat az átállás. Október végén mindenki felleltározza a készletét, a meglevő termékekre átállítja az áfakulcsot, a könyvelés programokban egyszerűen megoldható, hogy például a pálinka áfája továbbra is 19 százalék, ám a felszolgált étel után már csak 5 százalékos áfát kell fizetni. 

Ha egy pizzázó csak elvitelre vagy házhoz szállításra süt pizzát, továbbra is 9 százalékos áfát fizet

Kifehéredhet a szürkegazdaság

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is az ágazat kifehérítését tartja az adócsökkentés legnagyobb pozitívumának. „A vendéglátóiparban elég nagy a szürkegazdaság, ezt a pénzügyminisztérium is látja. Ezt egyértelműen adócsökkentéssel lehet kifehéríteni, hiszen ha kicsi az adó, senki nem hajlik arra, hogy csaljon. Valószínű ez a megfontolás vezetett oda, hogy 5 százalékra csökkentették az ágazat áfáját, ez egyértelműen jó döntés volt” – szögezte le Édler András.

A kiszállított pizza áfája 9 százalék marad

Nagyon fontos, hogy ez az intézkedés felszínre hozza az ágazatban az eddig eltitkolt jövedelmeket, hozzájárul az adócsalás visszaszorításához, hiszen egy tanulmány szerint

Románia az Európai Unióban az utolsó helyen áll az áfa begyűjtése terén

– vallja Adrian Teampău, az EY Románia adóügyi szakértője is.  A Gandul.info portálnak nyilatkozó elemző szerint a vállalkozók az áraikat is csökkenthetnék, hiszen ezzel arányosan növekedne a forgalmuk, ám ez szerinte sem borítékolható, viszont abban bízik, hogy a plusznyereséget legalább visszaforgatják a vállalkozásba, fejlesztenek vagy növelik az alkalmazottaik számát, ezzel javítva a szolgáltatásaik minőségét.

A Gandul.info portálnak nyilatkozó szakértő ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden vállalkozás alkalmazhatja az adócsökkentést, csak azok, amelyek bizonyítani tudják, hogy szolgáltatást is kínálnak.  Tehát

a házhoz szállítók csak abban az esetben részesülhetnek az adókedvezményben, ha helyben is felszolgálnak, van egy berendezett helyiség, ahol helyben is el lehet fogyasztani a készítményeiket.

Tehát ha egy pizzázó csak elvitelre vagy házhoz szállításra süt pizzát, továbbra is 9 százalékos áfát fizet, ám ha már biztosít néhány asztalt a helybenvaló elfogyasztásra, akkor 5 százalékos adókulccsal dolgozhat. Adrian Teampău úgy véli, a törvény ebben a formában diszkrimináló is lehet, például egy kis pékség, amely eladásra kínál péksüteményt, már nem élhet a kedvezménnyel. Az adószakértő másrészt üdvözli, hogy a kalandparkok, sportlétesítmények is 5 százalékos áfát fizetnek november 1-től. Úgy véli, az ország hatalmas potenciállal rendelkezik ezen a téren, megvannak a természeti adottságok a különböző kalandparkok kiépítésére, és ösztönözheti a befektetéseket, ha az rövidebb idő alatt megtérül, mert kisebb az adó. A sportlétesítmények, fitnesztermek  esetében pedig azt említette, hogy a lakosság egészségi állapotán javíthat, ha minél többen hozzáférnek ezekhez a szolgáltatásokhoz.