RMDSZ: kifizetik a tanítóknak a románórákért járó túlórapénzt

Krónika 2018. október 22., 20:44

A bukaresti oktatásügyi tárca vezetője aláírta azt a miniszteri rendeletet, amely alapján a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban tanító pedagógusok megkapják a plusz órákért járó többletjuttatást – közölte hétfőn az RMDSZ hírlevele.

Fotó: Biró István

A román kormány Valentin Popa – azóta lemondott – oktatási miniszter kezdeményezésére tíz nappal a tanévkezdés előtt megvonta a kisebbségi iskolák tanítóitól a román nyelv és irodalom oktatásának a jogát. Ezt megelőzően, júliusban az oktatási minisztérium arról is rendelkezett, hogy a magyar tanítók nem kaphatnak túlóradíjat román nyelvórákért.

A bérezésre vonatkozó rendelettel a tanítók október elején szembesültek, amikor a román nyelvoktatás feladatát – egy sürgősségi kormányrendelet révén – visszakapták, az érte járó fizetést viszont nem.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) október 17-én közzétett határozata szerint az oktatási minisztérium hátrányosan különböztette meg a kisebbségek nyelvén oktató tanítókat, amikor eltörölte az általuk tartott román nyelvórák túlóraként történő kifizetését. Az Asztalos Csaba vezette testület egyúttal felszólította a minisztériumot, hogy a határozat közzétételétől számított harminc napon belül szüntesse meg a hátrányos megkülönböztetést. A tanács szerint a minisztérium az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét sértette meg júliusban hozott rendeletével.

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő hétfőn elmondta, a szövetségnek a minisztériumban, a parlamentben és más intézményekben dolgozó szakembereinek közös munkája révén sikerült megváltoztatni a rendeletet. „A tanügyi törvénynek ellentmondó rendeletet ma sikerült eltöröltetni, és a túlbürokratizált órabér rendszeren is sikerült egyszerűsíteni” – idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség oktatási szakpolitikusát. Szabó kifejtette, a hétfőn elfogadott rendelet értelmében újból kifizetik a magyar tanítóknak a plusz órákat, azaz eltörölték a diszkriminatív előírást és visszatértek az eddigi, jól működő eljáráshoz.

Szabó Ödön az ügy kirobbanásakor a Krónikának nyilatkozva törvénytelennek nevezte a minisztériumi rendeletet, amely szerinte szembemegy a tanügyi törvény betűjével és szellemével. Ugyanígy vélekedett Nagy Gábor, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének Kovászna megyei elnöke is.