Konzultációra hívta össze a parlamenti pártok képviselőit Klaus Johannis az igazságügyi törvényekkel kapcsolatban

MTI 2018. október 22., 17:05

Klaus Johannis államfő konzultációt kezdeményezett az igazságszolgáltatást érintő törvénykezésről a parlamenti pártokkal – közölte hétfőn az elnöki hivatal.

Lesz miről egyeztetni. Az igazságszolgáltatás témája élesen megosztja a kormánypárti és az ellenzéki politikusokat Fotó: Presidency.ro

A kezdeményezést azt követően jelentették be, hogy a Velencei Bizottság pénteken elfogadta jelentését a román igazságszolgáltatás működését szabályozó, a napokban hatályba lépett reformcsomaggal kapcsolatban és állásfoglalást tett közzé a parlament által megszavazott, kihirdetésre váró büntetőjogi módosításokról.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete mindkét állásfoglalásában bírálta a bukaresti vezetést.

Johannis már pénteken felszólította a szociálliberális kormánytöbbséget, hogy a Velencei Bizottság jelentését figyelembe véve módosítsa az igazságügyi törvényeket. A jobboldali elnök szerint a szakértői testület állásfoglalása is igazolja, hogy a büntetőjogi reform a jogállamiságot veszélyezteti és gyengíti a korrupció elleni küzdelmet.

Az elnök szerda délutánra, parlamenti súlyuk sorrendjében hívta konzultációra a pártok legfeljebb öttagú küldöttségeit.

Hasonló egyeztetésekre főleg a kormányalakítási tárgyalások időszakában szokta meghívni a román államfő a pártokat. Johannis azonban más – általa fontosnak ítélt – ügyekben is többször összehívott „tematikus” konzultációt, például 2015-ben, amikor a védelmi költségvetés növeléséről sikerült kialakítania konszenzust a pártok között.

Az igazságszolgáltatás témája azonban élesen megosztja a román politikusokat: míg a kormányoldal az ártatlanság vélelmének helyreállítására hivatkozva akar gátat szabni az ügyészségi „túlkapásoknak”, az államfő és az ellenzék azt állítja, hogy a kormánykoalíció a korrupció ellenes harc akadályozásával megvádolt politikusait akarja megmenteni a felelősségre vonástól.
A Velencei Bizottság szerint aggodalomra ad okot a tervezett román büntetőjogi reform számos eleme, a javasolt módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát.