Jönnek a megszorító intézkedések? Befagyasztaná a közalkalmazottak bérét a Dăncilă-kormány

Krónika 2018. október 20., 14:31

Egy Brüsszelbe eljuttatott dokumentumban a román kormány a közalkalmazottak bérének jövő évi befagyasztására tett ígéretet az Európai Bizottságnak. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elismerte: reális forgatókönyvről van szó.

Florin Cîţu PNL-es szenátor Fotó: Facebook/Florin Cîţu

A kormányzati dokumentumban foglaltakat Florin Cîţu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora hozta nyilvánosságra szombaton. A politikus közösségi oldalán közzétett megkeresés tanúsága szerint a bukaresti kormány azt tervezi, hogy 2019-ben a 2018. decemberi szinten befagyasztja a közalkalmazottak bérét.

Florin Cîţu szerint mindez azt jelenti, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció letett az egységes bértörvény gyakorlatba ültetésének tervéről, és gyakorlatilag elismerte a kormányzat csődjét.

„A PSD–ALDE-koalíció elárulta a román népet és hazudott neki. Egyértelmű, hogy Románia gazdasági válságba került, ezért a kormány jövőre megszorító intézkedéseket alkalmaz” – állapította meg a közgazdász-politikus. Az ellenzéki szenátor szerint a kormány terveiből az következik, hogy a közszférában dolgozóknak az infláció mértékével egyenértékűen csökkenni fog a fizetése, a hitelkamatok emelkedése pedig tovább csökkenti a vásárlóerőt.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ugyancsak szombaton elismerte a dokumentum létezését. A tárcavezető a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, a bérek befagyasztása reális „forgatókönyv, munkaváltozat”. „Ez egy kormányzati forgatókönyv, egy lehetséges változat, a kormány ugyanis évek óta így jár el. Gyakorlatilag valamennyi tagállam ezt csinálja, számításokat, forgatókönyveket juttat el az Európai Bizottságnak, és aztán ilyen vagy amolyan döntéseket hoz” – jelentette ki Teodorovici.

A Viorica Dăncilă vezette kormány pénzügyminisztere nem rejtette véka alá, hogy tárcája a közalkalmazottak bérének befagyasztására tett javaslatot, sőt azt is hasznosnak tartaná, ha befagyasztanák az állásokat is, ugyanakkor átszervezést hajtanának végre a közszférában.