Hárítja a felelősséget és tájékozatlansággal vádolja az államfőt a román igazságügy-miniszter

Krónika 2018. október 20., 08:41

Tudorel Toader szerint megengedhetetlen, hogy az államfő olyan jogszabálytervezetek miatt kérje az igazságügy-miniszter lemondását, amelyeket nem a szaktárca kezdeményezett és dolgozott ki.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter Fotó: Facebook/Tudorel Toader

A Dăncilă-kabinet tárcavezetője a bukaresti államelnöki hivatal pénteken kiadott közleményére reagált, amelyben Klaus Johannis államfő határozottan elítéli Toader „felelőtlen magatartását”. Az elnök szerint a tárcavezető „végképp elvesztette hitelét”, ami elegendő ok arra, hogy lemondjon tisztségéről.

A Velencei Bizottság pénteki ülésén részt vevő Toader Facebook-bejegyzésben igyekezett elhárítani magáról a felelősséget.

{K1}

A miniszter szerint Johannis is tudhatná, hogy az igazságügyi tárca által kidolgozott törvénytervezetek a hatályos büntetőjog alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyeinek kijavítására korlátozódott, az államfő és a Velencei Bizottság által is kifogásolt módosításokat a parlament épített be a jogszabályokba. „Egy normális világban megengedhetetlen, hogy a köztársasági elnök olyan jogszabálytervezetek miatt kérje az igazságügyi miniszter lemondását, amelyeket nem a szaktárca kezdeményezett, dolgozott ki és terjesztett elő – itt a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításaira gondolok. Továbbra is érvényes az, amit a tegnapi nap folyamán mondtam: lehetőleg előbb tájékozódjunk és csak utána beszéljünk” – írja Toader közösségi oldalán közzétett, az Agerpres hírügynökség által idézett bejegyzésében.

Klaus Johannis szerint a tárcavezető a Velencei Bizottság egyes ajánlásainak életbe léptetése ürügyén olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadtatott el hétfőn, amely éppenséggel ellentétes a megfogalmazott észrevételekkel és tovább súlyosbítják Románia európai partnereinek aggodalmát. Az elnök egyúttal felszólította a bukaresti szociálliberális kormánytöbbséget, hogy a Velencei Bizottság pénteken közzétett, Romániáról szóló jelentését figyelembe véve módosítsa az igazságügyi törvényeket.