Ízekre szedte a Velencei Bizottság a román büntetőjogi reformot, az államfő Toader lemondását követeli

MTI , Krónika 2018. október 19., 16:47

Aggodalomra ad okot a tervezett román büntetőjogi reform számos eleme, a javasolt módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát – írta állásfoglalásában a Velencei Bizottság.

Klaus Johannis államfő egyeztet a Velencei Bizottság küldöttségével Bukarestben Fotó: Presidency.ro

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete azt ajánlotta a bukaresti hatóságoknak, hogy értékeljék újra a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításait egy átfogó konzultáció során, és álljanak elő új, széleskörű társadalmi támogatottságot élvező és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő tervezettel.

A jelentés közzétételét követően Klaus Johannis államfő lemondásra szólította Tudorel Toader igazságügy-minisztert. Az államfő közölte, határozottan elítéli a tárcavezető „felelőtlen magatartását”.

Az elnök szerint a tárcavezető „végképp elvesztette hitelét”, ami elegendő ok arra, hogy lemondjon tisztségéről. Johannis egyúttal felszólította a balliberális kormánytöbbséget, hogy a Velencei Bizottság Romániáról szóló jelentését figyelembe véve módosítsa az igazságügyi törvényeket. Az elnök szerint az Európa Tanács szakértői testületének állásfoglalása is igazolja, hogy a bukaresti büntetőjogi reform a jogállamiságot veszélyezteti és gyengíti a korrupció elleni küzdelmet.

„Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos terület törvényi szabályozását a PSD–ALDE-koalíció tönkretegye néhány vád alá helyezett politikus megmentése érdekében” – szögezte le Johannis.

Az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve aggodalmát fejezi ki a pénteken nyilvánosságra hozott dokumentumban azzal kapcsolatban, hogy a romániai büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító javaslatok gyengítik a korrupciós bűntettek, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni hatékony fellépést. Az ET közleménye értelmében a Velencei Bizottság azt javasolja a romániai hatóságoknak, hogy teljes egészében vizsgálják felül a módosításokat, majd a minden érintett féllel folytatott konzultációt követően olyan törvényjavaslatot terjesszenek elő, amely minél szélesebb körű társadalmi támogatottságot élvez, megfelel az európai standardoknak, és szem előtt tartja az alkotmánybíróság határozatait is.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet, hogy a bukaresti alkotmánybíróság október 12-i határozatában alaptörvénybe ütközőnek ítélte a büntetőeljárási törvénykönyv több mint 60 cikkelyét, és év végéig várhatóan a büntető törvénykönyv módosításainak alkotmányosságát is megvizsgálja. Pénteki ülésén elfogadta a Velencei Bizottság a három igazságügyi törvény – a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, 2004/303-as, az igazságszolgáltatás működését szabályozó 2004/304-es és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséről szóló, 2004/317-es jogszabály – módosításaival kapcsolatban júliusban kibocsátott előzetes véleményezését is.

Ebben a testület rámutat, hogy az időközben kihirdetett és életbe lépett, majd sürgősségi kormányrendelettel módosított három törvény negatívan befolyásolja az igazságügyi rendszer hatékonyságát, minőségét és függetlenségét, és gyengíti a korrupció elleni küzdelmet. A bizottság üdvözölte, hogy elhalasztották annak a vitatott rendelkezésnek a hatályba lépését, amely lehetővé teszi a bírák korkedvezményes nyugdíjazását, azonban közölte, hogy a nemrég bejelentett sürgősségi kiigazítások egyéb elemeit még nem vizsgálták, így ezekről csak később tud véleményt nyilvánítani.