A zene közösségépítő ereje – tehetségkutatóval kívánják eloszlatni a fogyatékkal élőkkel szembeni előítéleteket

Bíró Blanka 2018. október 16., 14:08

Országos tehetségkutató versenyt szervez fogyatékkal élő zenészek számára a holland mintára létrehozott, Sepsiszentgyörgyön bejegyzett United By Music alapítvány.

A United by Music koncerteket is szervez. A projekt keretében hétvégén egy holland bluesegyüttes lépett fel Szentgyörgyön Fotó: facebook.com/united music by romania

Fogyatékkal élő zenészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett United by Music alapítvány.

A holland mintára létrehozott civil szervezet célja, hogy a fogyatékkal élők is felléphessenek a nagyközönség előtt, egyenlő bánásmódban részesüljenek

– fejtette ki Makkai Péter református lelkipásztor, a hazai szervezet alapító tagja.

Első lépésben országszerte felkutatják a zenében tehetséges fogyatékkal élőket, valamint mentort biztosítanak számukra. A november és április közötti időszakban tehetségkutató versenyt szerveznek, amelyre november 30-ig várják az érdeklődők jelentkezését. A www.united-by-music.ro honlapról letölthető a versenyszabályzat, illetve a jelentkezési űrlap. Az előválogatót december elején rendezik meg három helyszínen: Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen. A döntőt jövő év februárjában szervezik Sepsiszentgyörgyön. A válogatást szakmai zsűrire bízzák, amelyben zenetanár, zenész, énekes is részt vesz.

A versenyszabályzat alapján azok jelentkezhetnek, akiknél a fogyatékosság valamelyik típusát hivatalosan megállapították. A jelentkezőknek egyénileg kell fellépniük egy zeneszámmal, hangszeren vagy énekelve, a zenei műfaj szabadon választható.

Az első három helyezett háromnapos hollandiai kirándulást nyer, és nagyközönség előtt is felléphet. Akiket a zsűri kiválaszt lehetőséget kapnak arra, hogy zenei karrierjük kibontakozzék, mentorok irányítják őket, szakmai oktatásban részesülnek.

A United by Music ugyanakkor koncerteket szervez a partnerszervezetek zenekarainak, ezekre fogyatékkal élőket is meghívnak. Makkai Péter szerint küldetésüknek tekintik, hogy folyamatosan zenei oktatást, fejlesztést biztosítsanak a tehetséges fogyatékkal élőknek, meggyőződésük, hogy ha részt vesznek a programjaikban bátrabbak lesznek, új barátokra tesznek szert, és megtapasztalják az elfogadást. A céljuk egyrészt, hogy javítsanak a fogyatékkal élők életminőségén, másrészt, hogy eloszlassák a társadalmi előítéleteket az értelmi és más fogyatékkal élőkkel szemben azzal, hogy a nagyközönség előtt is megmutatják tehetségüket.

Az előzményekről az alapító kifejtette, a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élőket foglalkoztató- és integrálóközpontja, az Írisz Ház már többéves kapcsolatban áll a United by Music hollandiai csapatával, akik eddig is számos projektben segítették a sepsiszentgyörgyi szervezetet, most pedig a United by Music Románia Alapítvány létrehozásában voltak partnerek.

A romániai szervezet tiszteletbeli elnöke Luiza Zan jazzénekes, zenetanár, másik alapítója Joris Van Wijngaarden, a Carante Groep holland szociális szervezeteket tömörítő ernyőszervezet nemrég nyugdíjba vonult gazdasági igazgatója. Candye Kane amerikai énekesnővel közösen ő fejlesztette ki a United by Music koncepciót, a szervezetet 2005-ben indította el. Joris vezetése alatt az európai szervezet folyamatosan növekedik, és zeneoktatási lehetőségeket teremt fogyatékkal élő, tehetséges fiataloknak.