Új idénybe „csobbannak” a pólósok – a címvédő „nyakába” kapaszkodna a Várad, bemutatkoznak a vásárhelyiek

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. október 12., 11:58

Változatlanul a Steaua férfi vízilabdacsapata számít fő bajnokesélyesnek a hétvégén rajtoló 2018–2019-es hazai pontvadászatban, de a Nagyváradi VSK és a Corona Sportul Studenţesc felzárkózna a bukaresti címvédőhöz.

Új kezdet. Dorin Costrăș edző (jobbról a második) fejlődést akar látni a medence széléről Fotó: Facebook/CSM Oradea Polo - Oficial

Az eddigi nyolc helyett kilenc csapattal rajtol hétvégén a hazai férfi vízilabda-bajnokság 2018–2019-es szezonja, hiszen az eddig megszokott együttesek mellé a Marosvásárhelyi VSK is csatlakozott. A Nagyváradi VSK-t edző Dorin Costrăș ezt mindenképp pozitívnak tartja a sportág szempontjából, mindössze azt bánja, hogy a páratlan tagú mezőnyben fordulónként egy csapat szabadnapos lesz majd.

A marosvásárhelyieknek nagy hagyományuk van a vízilabdázásban, de jó lenne, ha más városok, mint például Temesvár, megpróbálnának visszatérni, különösen, hogy most már azért több helyszínen is épültek olimpiai medencék”

– vélekedett a szakember. Az erőviszonyok terén viszont nem számít meglepetésekre, meglátása szerint változatlanul a címvédő Steaua a szezon fő bajnokesélyese, ők pedig megpróbálnak felkapaszkodni melléjük. „Számomra az a legfontosabb, hogy lássak fejlődést a tavalyi idényhez képest. Folyamatosan alakul a csapatunk, és csak azt sajnálom, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőköréből nem sikerült továbbjutnunk” – mondta.

A mezőnyből komoly riválisnak tartja még a Corona Sportul Studențesc alakulatát, amely a nyári igazolások révén szerinte erősebb kerettel indul az idei szezonban. A Dinamo eközben jelentősen átalakult, egy az ősi rivális Steauával kötött megállapodás révén nagy az átjárás a két keret között. „Gondolom, gazdasági és sportszempontok miatt egyeztek meg. Nem tudok sokat az új keretükről, de az biztos, hogy továbbra is arra törekszenek majd, hogy problémát okozzanak a meccseken” – vélekedett Costrăș.

A Nagyváradi VSK egyébként épp Bukarestben kezd hétvégén, de azzal a Rapiddal játszik majd, amelyik az alapszakasz után várhatóan idén is az Aradi AMEFA, a Nagyváradi Crișul, a Kolozsvári Poli és a Marosvásárhelyi VSK társaságában fog küzdeni az alsóházban. A versenykiírás ugyanis nem változott:

továbbra is oda-vissza vágós dupla mérkőzéses fordulókkal kezdenek, hogy aztán a rájátszásban egyenes kieséses rendszerben játsszanak a dobogós helyekért.

Szünetek a bajnokságban a válogatott szereplései alkalmával lesznek, bár azt még nem tudni, hogy ki lesz Románia válogatottjának szövetségi kapitánya. Costrăș szerint bárkit is neveznek majd ki, annak rendkívül nehéz dolga lesz, szerinte máris komoly kihívást fog jelenteni, hogy az októberi világliga-selejtezőkre ősszehívja a csapatot. „Nincs sok lehetőség válogatni. Az is lehet, hogy egy kizárólag fiatalokból álló gárda áll majd össze, aki garanciát jelent a jövőre nézve” – tette hozzá a szakember.

Az országos bajnokság alapszakasza áprilisban ér véget, hogy az elődöntők után az egyik fél harmadik győzelméig tartó májusi finálét követően átadják az idei szezon serlegét.