Érték- és érzésközvetítés jelbeszéddel – kolozsvári hallássérült diákok figyelemfelkeltő ünnepe

Bede Laura 2018. október 12., 10:50

Megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepli pénteken a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának jelelőkórusa. A gyerekek által közvetített üzenetről Miklós Gyuri vallástanár beszélt a Krónikának.

Fotó: Hankó Renáta

A kezdetekhez tér vissza pénteken a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának jelelőkórusa, ugyanis a gyerekek ezelőtt öt évvel a kincses városbeli Mátyás-szobor előtt léptek fel először, igazából erre a produkcióra állt össze a csoport.

„Az első villámcsődületen (flashmobon) az LGT zenekar Egy elfelejtett szó című dalát adtuk elő, amelynek szövege úgy kezdődik: értünk egymás nyelvén. Nagyon szép kezdet volt, elég sokan összegyűltek a Mátyás-szobornál, és az ott készült felvételek bekerültek a közösségi médiába, így sok emberhez eljutott” – mondta el lapunknak Miklós Gyuri vallástanár, a kórus egyik vezetője, zenésze.

Hozzátette, már ugyanabban az évben, tehát 2013-ban fellépési lehetőséget kaptak Szovátán és Székelyudvarhelyen. A székelyföldi út során pedig néhány város főterén ugyanezzel a dallal tartottak villámcsődületet. „Ezzel felhívtuk a figyelmet arra, hogy a hallássérült emberek épp ugyanolyan jogú tagjai a társadalmunknak, mint az egészségesek, illetve csak annyiban különböznek, hogy más nyelvet beszélnek” – emelte ki a tanár a jelelőkórus által közvetített üzenetet, amely a kezdetektől változatlan.

A kórus tevékenységével kapcsolatban elmondta, az évek során különböző kolozsvári eseményekre kaptak meghívást, felléptek az Örökségünk Őrei vetélkedő gáláján, a sportcsarnokban szervezett Mikulás-ünnepélyen, illetve egy idő után egyre több városba kaptak meghívást. Három éve rendszeresen részt vesznek a sepsiszentgyörgyi Outsider Music Fest rendezvényen, amelyet sokáig a fogyatékkal élők foglalkoztató-központjának, az Írisz Háznak az udvarán szerveztek, de tavalytól az esemény helyet kapott a Szent György Napok programjában.

Ezzel az országban elsőként sikerült integrálni egy nagyszabású rendezvénybe a fogyatékkal élők fellépéseit.

A kolozsvári kórus a határon túl, Baján is fellépett már, idén június 4-én a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett rendezvényen tartották az ünnepi műsort.

Miklós Gyuri a próbák folyamatáról is beszámolt, amely azzal kezdődik, hogy a vezetőcsapat tagjaival – Biró Andreával, Ferkő Edinával, Iuoraș Ilonával – közösen kiválasztják a dalt. „Igyekszünk olyan zeneművet keresni, amely egyrészt valamilyen pozitív üzenetet hordoz, másrészt nem túl bonyolult a szövege, hogy legyen érthető a mi gyerekeink számára is. Ugyanis a tanulás azzal kezdődik, hogy a szöveget felírjuk a táblára vagy egy nap lapra, majd elolvassuk, elolvastatjuk velük is, megértetjük, hogy miről szól, és utána jön a jelelés megtanulása, végül szinkronizáljuk az éneket a jeleléssel” – részletezte a zenész.

Kifejtette, a gyerekek hallássérültsége különböző fokozatban nyilvánul meg: van, aki nagyon jól hall, és van, aki szinte egyáltalán. Ennek ellenére mindenki átérzéssel adja elő a produkciót, a pedagógus szerint ez annak köszönhető, hogy a szöveg megértésével, a dal üzenete is világossá válik számukra, így – főként a nagyobb korosztály – könnyebben közvetítik a mondanivalót.

A kórus bázisát jelenleg a hatodik és nyolcadik osztályosok adják, az ünnepi produkcióban pedig a negyedik osztályos diákok is részt vesznek.

A Grund a miénk címmel meghirdetett villámcsődület helyszíne ezúttal is a Mátyás-szobor előtti tér lesz.

A gyerekek pénteken 18 órakor egy musicalrészletet és a „debütáló” Egy elfelejtett szót adják elő Miklós Gyuri és Ferkő Edina énekkíséretében, Biró Andrea vezénylésével, a dalszöveg jelnyelvre való fordítása pedig Iuoraș Ilonának köszönhető.

Ugyanakkor péntek délelőtt különleges műsorral ünnepli alapításának 130. évfordulóját a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája. Szombat délután a 4. erdélyi magyar gyógypedagógus konferencia keretében a magyar hallássérült-oktatással kapcsolatos előadásokon, valamint az évforduló alkalmából megjelent Kozmutza 130 kiadvány bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. Az esemény fővédnöke Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.