Bojkottnak tartja a fuvarozók tüntetését Lucian Șova szállítási miniszter

Hírösszefoglaló 2018. október 11., 20:07

A szállítók nem sztrájkoltak, hanem monopolhelyzetük megőrzése érdekében bojkottot hirdettek – nyilatkozta csütörtökön Lucian Şova szállítási miniszter.

A FORT meglátása szerint a vonatkozó rendelet „egy atombomba, amely a levegőbe röpíti a román szállítási piacot és káoszt okoz” Fotó: Haáz Vince

„Nincs olyan, hogy kereskedelmi társaságok sztrájkolnak, ezt mindenki tudja, ez az alkalmazottak joga. Ami ma történt, az tulajdonképpen egy bojkott volt, amelynek az a célja, hogy a most működő cégek megtartsák monopolhelyzetüket a megyék közti szállítási piacon” – állapította meg Şova.

A miniszter szerint a szállítást szabályozó jogszabályok módosításának az a célja, hogy valós piaci konkurenciális környezetet teremtsen, hogy az emberek választhassanak, hogy melyik szolgáltató buszával szeretnének utazni.

A Román Szállítók Szövetségéhez (FORT) tartozó vállalatok csütörtökön hajnalban léptek sztrájkba és azt követelték, hogy a közlekedési minisztérium vonja vissza a szállítás megszervezésére vonatkozó jogszabályt módosító rendeletét.

A FORT meglátása szerint a vonatkozó rendelet „egy atombomba, amely a levegőbe röpíti a román szállítási piacot és káoszt okoz”.

A szállítók csütörtökön kora délután felfüggesztették az általános sztrájkot azt követően, hogy ígéretet kaptak arra, hogy problémáikat keddi ülésén tárgyalni fogja a parlament – közölte a FORT.

Augustin Hagiu, a FORT elnöke azt nyilatkozta, hogy nem kérik a szakminiszter lemondását, de közvetlen párbeszédet szeretnének folytatni vele.