Felfüggesztették a sztrájkot a fuvarozók – az elégedetlenséget kiváltó rendeletről kedden tárgyal a parlament

MTI 2018. október 11., 16:15

Felfüggesztették a sztrájkot a román fuvarozók, csütörtökön 14 órától ismét közlekednek a távolsági buszok Romániában, miután a képviselőház közlekedési és infrastruktúra szakbizottsága beavatkozott a konfliktusba és a jövő hétre berendelte a minisztert a bizottság elé.

Romániában 3618 cég rendelkezik személyszállítási engedéllyel, miközben a helyközi járatokat 325 cég buszai bonyolítják le Fotó: Gecse Noémi

Csütörtökön Románia legalább 19 megyéjében szüntették be a munkát a helyközi autóbusz-járatokat üzemeltető fuvarozók, tiltakozásul az ellen a miniszteri rendelet ellen, amely 2019-től kezdődően liberalizálná a helyközi személyszállítás piacát.

A tiltakozás felfüggesztésekor a román fuvarozók országos szövetsége (FORT) közölte, a miniszteri rendelet immár „történelem”, miután Sorin Bota, a szakbizottság kormánypárti alelnöke is bírálta a tárcavezetőt, amiért úgymond „helytelenül értelmezi” a szolgáltatások liberalizálásáról szóló uniós előírásokat.

A fuvarozók szerint a piacot liberalizáló rendelet hatályba lépése „káoszt” okozna a közúti személyszállításban és olyan következményekkel járna, mintha egy vonatsínen tucatnyi szerelvényt indítanának egy időben ugyanabba az irányba.

Lucian Șova közlekedési miniszter szerint az uniós irányelvek miatt szükséges rendelet a szolgáltatások minőségének javítását szolgálja, de a piacot kisajátító fuvarozók azt szeretnék, ha versenytárgyalás nélkül meghosszabbítanák közszolgáltatási szerződéseiket 5-6 évvel, arra a hatályos szabályozásban szereplő fő szempontra alapozva, hogy „régiségük” van egy-egy útvonalon. A helyközi járatok odaítélésénél most nagyon sokat nyom a latban az, hogy mennyi ideje fuvaroz egy-egy cég a kérdéses útvonalon, ezek 90 százalékán már másfél évtizede ugyanazok a cégek szállítják az utasokat, gyakorlatilag monopol-helyzetbe kerültek – indokolta a miniszter az intézkedés szükségességét.

A miniszteri rendelet megnyitná a piacot más vállalkozók előtt is, és a járatok odaítélésében az egyik legfontosabb szempont a járműpark kora és műszaki állapota lenne.

A tárca adatai szerint Romániában 3618 cég rendelkezik személyszállítási engedéllyel, miközben a helyközi járatokat 325 cég buszai bonyolítják le.

Szeptember utolsó hetében a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció a közlekedési minisztérium előtt rendezett buszos tüntetéssel próbálta rávenni a minisztert rendelete visszavonására – eredménytelenül.