Nem lesznek elbocsátások a tanügyben, újabb Popa-féle rendeletet írt felül a kormány

Krónika 2018. október 10., 17:42

Nem lesznek elbocsátások a tanügyben, ellenkezőleg, tizenegy megyében és Bukarestben növeljük az állások számát – jelentette ki a kormány szerdai ülésének sajtónyilvános részén Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Valentin Popa miniszterségének „vívmánya” volt az állások maximálásáró szóló rendelet is Fotó: Gecse Noémi

Dăncilă tájékoztatása szerint a kormány olyan rendeletet készül elfogadni, amellyel növelik a közoktatásban dolgozók számát. A kormányfő hangsúlyozta, a tanfelügyelőségek részéről érkezett igénylések alapján összesen 1336 új állást hirdetnek meg 11 megyében és a fővárosban.

„Ugyanakkor biztosítani szeretnék mindenkit, hogy nem lesznek elbocsátások a tanügyben, az elkövetkezőkben is tartjuk magunkat a kormányprogramba foglalt vállalásokhoz” – fogalmazott Viorica Dăncilă, hozzátéve, a kormány továbbra is prioritásként kezeli az oktatást.

Mint arról beszámoltunk, a román nyelv oktatásáról szóló rendeletbe belebukott Valentin Popa oktatási miniszter nevéhez fűződik az a határozat is, amely több mint 4000 állás felszámolását írja elő. A tanügyi szakszervezetek élesen bírálták a tervezett intézkedést, követelve a rendelet visszavonását. Rámutattak, az ágazatban már évek óta a szükségesnél kevesebben dolgoznak, így megengedhetetlen, hogy újabb állásokat számolnak fel.

A szakszervezetek nehezményezték azt is, hogy a 2018/4884-es számú miniszteri rendelet kibocsátása előtt nem egyeztettek az érdekképviselettel, egyúttal kilátásba helyezték, hogy minden törvényes eszközzel megakadályozzák annak életbe léptetését. Nagy Gábor, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) Kovászna megyei elnöke korábban a Krónikának elmondta, már augusztusban felhívták a figyelmet arra, hogy a fejkvótarendszer alapján nem elég a pénz a tanügyben a bérek kiadására – akkor a pénzügyminisztériumtól azt a választ kapták, hogy van fedezet a fizetésekre, sőt még 5 százalékos többletről biztosították őket. Különben miközben az oktatási minisztérium és a tanfelügyelőségek illetékesei korábban azzal igyekeztek nyugtatni a kedélyeket, hogy az állások megszüntetése valójában nem jelent elbocsátást, mert csak be nem töltött posztokat szüntetnek meg, a tanfelügyelőségek körlevélben szólították fel az oktatási intézményeket, hogy négyezer hellyel csökkentsék az állások számát.

Szerdán egyébként megszólalt a témában az oktatási tárcát Popa távozása óta ideiglenesen irányító Rovana Plumb is. A kormányzati illetékes az Edupedu.ro szakportálnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „helyesbítették” az elődje által kibocsátott rendeletet.