Makkai Gergely nem hajlandó lemondani, ám Péter Ferencet nem érdekli, hogy a vásárhelyi alpolgármester fizetett

Szucher Ervin 2018. október 10., 10:57

Lapértesüléseink szerint Makkai Gergelynek esze ágában sincs betartani a Maros megyei RMDSZ döntését, és nem hajlandó lemondani marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztségéről.

Eső után köpönyeg. Makkai Gergely visszafizette a koreai utazásra költött pénzt, ám így is megvonhatják tőle a bizalmat Fotó: Haáz Vince

Az RMDSZ Maros megyei vezetősége nem éri be azzal a büntetéssel, amelyet a marosvásárhelyi szervezet javasolt, és amely szerint Makkai Gergely megőrizhetné alpolgármesteri székét azok után, hogy visszafizette a szeptemberi dél-koreai út költségeit. Péter Ferenc megyei elnök elmondta: sem őt, sem a területi állandó tanácsot (TÁT) nem érdekli a polgármester-helyettes gesztusa: a testület – egyetlen tartózkodással – Makkai lemondatása mellett voksolt.

„Hülye lenne, ha saját kezűleg vágná el a torkát”

Úgy tűnik azonban, hogy az egyébként nyugdíjas politikusnak esze ágában sincs lemondani a másfél éve betöltött tisztségéről.

Makkai Gergely a múlt csütörtöki városházi borkóstolón RMDSZ-es önkormányzati képviselő kollégáinak azt mondta poharazgatás közben, hogy „hülye lenne, ha saját kezűleg vágná el a torkát”.

Lapunk is kíváncsi lett volna az érintett álláspontjára, azonban Makkai csak annyit mondott, kíváncsian várja a megindoklását annak, hogy mivel váltotta ki a közvélemény hangos elégedetlenségét. Más sajtóorgánumoknak még ennyit sem mondott; egyeseknek köszönéssel, másoknak anélkül tette le a telefont.

Az RMDSZ városi elnöke, Vass Levente több ízben is figyelmeztette, hogy nem lesz jó vége annak, ha idén újból elmegy közpénzen a koreai világbéke-konferenciára, hiszen abból semmi haszna nem származik Marosvásárhelynek. Ugyanerre intette nyílt levelében Kozma Mónika, a helyi választmány elnöke is. Makkai azonban nem hallgatott a „kirándulás” hasznát megkérdőjelező feletteseire, és feleségével együtt elutazott Szöulba. Párjának a repülőjegyét ő fizette.

Vass Levente most is azon a véleményen van, hogy Makkainak elég egy büntetés, mégpedig az, amit ő fogalmazott meg, és az érintett el is fogadta. Igaz, az alpolgármester a városháza kasszájába fizette vissza a 6978 lejt, és nem valamelyik marosvásárhelyi magyar érdekeltségű szervezet számlájára utalta, mint ahogy egyébként az eredeti egyezség szólt. Ezzel egy időben személyes támadást is indított Vass és családja ellen.

A legjobb az lett volna, ha az alpolgármester eleget tesz az ügyvezető elnökség felszólításának, meggondolja magát, és lemondja a koreai utat. Makkai ezzel könnyűszerrel kivédhette volna a további támadásokat”

– állítja Vass Levente.

Péter Ferenc: ha nem megy, menesztjük

Péter Ferenc megyei elnök viszont sokkal súlyosabbnak látja a helyzetet: nem érdekli, hogy Makkai – aránylag hosszas gondolkodási idő után – visszafizette a „kirándulás” árát. Péter szerint Dorin Florea helyettesének így is, úgy is távoznia kell, ráadásul nemcsak a Korea-botrány miatt. Felvetésünkre, hogy információink szerint esze ágában sincs lemondani, az RMDSZ megyei elnöke kijelentette, hogy ez nem kívánságműsor. „A megyei szervezetet nem érdekli, hogy Makkai kifizette a városi RMDSZ által megszabott bírságot, vagy sem, ez nem a mi dolgunk. De amennyiben nem hajlandó benyújtani a lemondását, a szövetség jogi útra tereli a kérdést: megvonja tőle a bizalmat, így elveszíti önkormányzati képviselői tisztségét is” – szögezte le lapunknak Péter Ferenc. Az elnök nyomatékosítani kívánta, hogy

a koreai ügy csak egyik a sok közül, amely Makkai ellen szól. A pártvezetés a vita kirobbanása előtt is számos jelzést kapott, amelyekben arra figyelmeztették az alpolgármester feletteseit, hogy a tisztséggel járó feladatok ellátása jóval meghaladja a kapacitását.

A megyei szervezet kielemezte az alpolgármester általános tevékenységét, és arra a következtetésre jutott, hogy Marosvásárhely alpolgármestere több mint egy éven keresztül szinte potyára vette fel a fizetését. „Makkai Gergely egy jó ember, ezzel nincs gond. Csakhogy tevékenysége, pontosabban semmittevése elégedetlenséget váltott ki az RMDSZ-frakció tagjaiból és a közvéleményből is. Ha a szövetség véleménye számított akkor, amikor odatettük alpolgármesternek, számítson akkor is, amikor nyomatékosan és ismételten felkérjük: mondjon le!” – nyilatkozta Péter Ferenc.

Bakos nem fizet, inkább felsőbb fórumokhoz fordul

Bakos Levente, Makkai Gergely útitársa ugyanakkor nem fizeti vissza a koreai út költségeit.

Az RMDSZ helyi tanácsosának elszánt szándéka, hogy igazát a szövetség legmagasabb szintű fórumain, a médiában vagy ha kell, bíróság előtt keresse.

Bakos, aki jogszerűtlennek, értelmetlennek és igazságtalannak tartja a bírságot, éles hangnemben bírálta az RMDSZ vásárhelyi vezetését, nevezetesen Vass Levente elnököt. Mint lapunknak kifejtette, megengedhetetlen, hogy egy szervezet ilyen lejárató kommunikációs kampányt folyasson a saját emberei ellen. „Ráadásul az egész mögött a városi szervezet elnökének, Vass Leventének egy politikailag értelmetlen, saját elhibázott döntése áll, amelyet így próbált helyrehozni. Vass Levente képviselő úrnak, akár jogalkotói minőségében – immár túl egy fél mandátumon –, éreznie kellene a hatáskör, jogkör fogalmát. Ilyen jellegű határozatra sem erkölcsi, sem jogi, illetve belső szabályzat által felhatalmazott hatásköre sincsen” – állítja Bakos Levente. Mint hozzátette, szeretne lassan kimaradni „ebből az olcsó populizmusból, amit a városi szervezet propagál”.