Autonómiasértéses vádak az RMDSZ-en belül: a marosvásárhelyi szervezet kifakadt a megyei pártvezetésre

Szucher Ervin 2018. október 09., 13:21

Jogkörök megnyirbálásával, az ellenőrzési és felülbírálási jog kikövetelésével, azaz a működési autonómia semmibevételével vádolja a marosvásárhelyi RMDSZ a szövetség megyei szervezetét.

Erőviszonyok. Vass Levente (jobbra) a városi szervezetet ért támadásként értékeli Péter Ferenc megyei vezető intézkedéseit Fotó: Facebook/Péter Ferenc

Egyre sűrűbben és hangosabban felszínre kerülnek azok a nézetkülönbségek, amelyek az elmúlt másfél évben folyamatosan rontottak az RMDSZ Maros megyei, illetve marosvásárhelyi szervezetének kapcsolatán. A felek eddig sikeresen visszafogták magukat a békés építkezést váró közvélemény előtt, de most úgy tűnik, a Területi Állandó Tanács (TÁT) múlt héten hozott határozataival betelt a pohár.

Ennek legelső pontja arra kötelezi a marosvásárhelyi szervezet elnökét, a városi tanácsosok frakcióvezetőjét és annak helyettesét, hogy az önkormányzati ülések előtt három nappal egyeztessenek a napirendi pontok szavazási menetéről a megyei szervezet elnökével vagy az általa kijelölt TÁT-tagokkal.

Ha a város és a megye véleménye nem egyezik egy adott határozat meghozatalát illetően, minden esetben a megyei szervezethez tartozó TÁT operatív döntése lesz kötelező a frakcióra nézve.

Más pártokkal vagy akár a polgármesterrel folytatott politikai egyeztetésen sem vehetnek részt a városi szervezet vezetői anélkül, hogy előzőleg ne szerezték volna meg a megyei elnök jóváhagyását. Ugyanakkor minden marosvásárhelyi rendezvény forgatókönyvét és költségvetését láttamoznia kell a megyei szervezet ügyvezető elnökségének egy héttel az esemény előtt. A szigorítások további hét – a városi szervezet számra csak nehezen vagy teljesen elfogadhatatlan – pontot tartalmaznak.

Vass: támadás a városi szervezet ellen

Vass Levente marosvásárhelyi RMDSZ-elnök már korábban, a Területi Képviselők Tanácsa (TKT) előtt is szóvá tette panaszát, mely szerint a megyei szervezet nem támogatja a városit. A TÁT döntései után viszont a nyilvánosság elé állt, és a városi szervezetet ért támadásként értékelte Péter Ferenc ténykedését. Vass szerint egy erős marosvásárhelyi RMDSZ nélkül nem lehet erős a Maros megyei szervezet sem. Két év múlva, 2020-ban pedig csak valós összefogással és erős csapattal lehet választást nyerni – jelentette ki.

Ha az RMDSZ a marosvásárhelyi szervezetének nem akar működési autonómiát biztosítani, miként várja el a román hatalomtól, hogy megértse a székelység igényét, és önrendelkezést biztosítson a Székelyföldnek?”

– tette fel a kérdést Vass Levente. Kollégája, Kali István ügyvezető elnök úgy véli, a megyei szervezet veszélyes precedenst teremt döntésével. Kifejtette, ha a Péter Ferenc vezette csapat ma Marosvásárhelytől von meg jogköröket, akkor holnap más, kisebb településsel is megteheti, és így akár egy dominóeffektust indíthat el. De az is megtörténhet, hogy majd az országos vezetés hoz a Maros megyeiek beleegyezése nélkül döntéseket – vázolta az ügyvezető.

Kali a hétvégén közösségi oldalán is bírálta a megyei vezetést. „Ha kalóz lennék, akkor most azt mondanám, hogy veszélyes vizekre evezett a megyei szervezet, de mivel nem vagyok kalóz, csupán annyit mondok, hogy veszélyes precedenst teremtett, sokkal több bölcsességet feltételeztem és sokkal nagyobb körültekintésre számítottam a részükről” – írta Facebook-oldalán Kali István. A városi RMDSZ második embere elárulta,

nem érti, miért csorbítják a legnagyobb szervezet hatáskörét, amelyikből a legtöbb szavazatot várják.

Kali ugyanakkor úgy érzi, a TÁT döntései a marosvásárhelyiek másfél évnyi munkáját kérdőjelezi meg. „Karácsonyra egy értelmező szótárat fogok vásárolni, aláhúzom benne az autonómia és a szubszidiaritás szavakat, de lehet, hogy a korrektséget és a bajtársiasságot is, majd elküldöm az angyaltól a megyei szervezet karácsonyfája alá” – fejti ki bejegyzésében a Vass Levente jobbkezeként dolgozó fiatal politikus.

„Marosvásárhely nemcsak a városról szól”

Péter Ferenc megyei elnök szerint ugyanakkor szó sincs a helyi szervezet autonómiájának megsértéséről vagy hatáskörének megnyirbálásáról. „Nagyon sok kérdés túlmutat Marosvásárhelyen, megyei vagy akár országos jelentőséggel bír. Mi ezekért felelősséget is vállalunk, hisz segíteni próbálunk a városi szervezeten.

Ha 2020-ban Marosvásárhelyen választásokat akarunk nyerni, komoly figyelmet kell szentelnünk mindenre, ami a városi szervezetben, és egyáltalán a városban történik”

– nyilatkozta a Krónikának Péter Ferenc.

Értesüléseink szerint az október 6-ai megemlékezés kapcsán is kisebb csörte alakult ki a városi és megyei szervezet között. Kali István lapunknak elmondta, már tavaly is politikai beszédek mellőzésével szervezték az aradi vértanúkra való emlékezést. „A politikusok mindig nyújtják az ujjukat, így történt 2017-ben is, most is, ők mindig szeretnének beszélni, csak azt nem veszik észre, hogy a hallgatóságnak nem feltétlenül erre volna szüksége. A városi RMDSZ fontosnak tartotta, hogy október 6. legyen egy civil központú rendezvény” – fejtette ki Kali. Végül sem a városi, sem a megyei vezetők nem kaptak szót, Kozma Mónika a Pro Economica Alapítvány igazgatójaként állhatott mikrofonhoz.

Kérdésünkre, hogy a Területi Állandó Tanács miért döntötte el, hogy minden marosvásárhelyi rendezvény forgatókönyvét és költségvetését ezentúl egy héttel az esemény előtt láttamoznia kell a megyei szervezet ügyvezető elnökségének is, Péter Ferenc elmondta, hogy ez nem afféle cenzúra, de még csak nem is jóváhagyás akar lenni. „Egy példát hoznék fel: a március 15-ei ünnepséget hosszú éveken keresztül a megyei RMDSZ szervezte. Idén a városi szervezet arra kért, engedjük át nekik. Megtettük, sőt az anyagiakat is biztosítottuk.

Mi a gond azzal, hogy tudni szeretnénk, ki lép fel, ki szónokol, milyen szerepet szánnak nekünk mindazok után, hogy mi álljuk a költségeket?

Annál is inkább, mivel a székely vértanúk emlékoszlopánál szervezett nemzeti ünnep nemcsak Marosvásárhelynek, hanem az egész megyének szól, ráadásul ország-világ ránk figyel” – sorolta érveit a megyei elnök.

Esélyt adnának a párbeszédnek

A megyei elnök elismerte, hogy a városi szervezettel eddig sem volt felhőtlen a viszonya, azonban a kialakult helyzetért nem magát okolja. Mint mondta, ő mindig is a párbeszéd híve volt. Hasonlóan vélekedik Vass Levente is. Arra a kérdésünkre, hogy az ügyben segíthetne Kelemen Hunor RMDSZ-elnök esetleges közvetítése, a városi szervezet első embere kifejtette: ő mindig bízik abban, hogy a nézetkülönbségeket helyi szinten is meg lehet oldani. „Remélem, mindannyiunkban lesz annyi bölcsesség, hogy kibeszéljük problémáinkat. Hiszek abban, hogy közös akarattal sok minden megoldható” – mondta.