Elutasították a Szacsvay Imre-iskola épületének visszaszolgáltatását

Bálint Eszter 2018. október 08., 10:07

Jogerős ítéletben elutasította a Bihar megyei törvényszék a nagyvárad-olaszi római katolikus plébánia keresetét, amelyben visszaigényelte a római katolikus egyház által épített ingatlant, amelyben ma a Szacsvay Imre Általános Iskola működik.

Az ingatlant a katolikus egyháztól vette el a kommunista román állam

A plébánia a peres eljárás során annak megállapítását kérte, hogy a katolikus püspökség által alapított Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház Egyesület jogutódja, ennek nyomán pedig az épület restitúcióját kezdeményezte.

A hírt, miszerint az egyház mégsem kapja vissza jogos jussát, a nagyváradi önkormányzat jelentette be pénteken, jelezve egyúttal, hogy a döntéssel elhárult a felújítás akadálya, így hamarosan hozzálátnak például az iskolaudvar leaszfaltozásához, illetve a homlokzat felújításához. Mint ismeretes, amíg a per zajlott, nem lehetett felújításra közpénzeket költeni, így ma az ingatlan igen leromlott állapotban van.

A bíróság 2017-ben utasította el alapfokon a katolikusok kérését, akik fellebbeztek, de hiába:

a mostani, csütörtökön kihirdetett jogerős ítélet a városháza közleménye szerint kimondja, hogy az önkormányzat kezelheti továbbra is az épületet a román állam nevében.

Az ingatlant a katolikus egyháztól vette el a kommunista román állam.

A Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház Winkler József püspök kezdeményezésére és 10 ezer koronányi támogatásával jött létre 1886-ban, amelyet vincés nővérek működtetettek az Úri utca (ma R. Ciorogariu) egyik saroképületében.

Az ingatlan 1900-ra kinőtte régi székhelyét, így épült meg mai helyén, a Szaniszló (M. Eminescu) utcában Sztarill Ferec építész tervei alapján az eklektikus küllemű ingatlan, akárcsak az udvarban levő neogótikus kápolna. A vincés nővérek itt folytathatták korábban megkezdett tevékenységüket a szegények, az elesettek, az idősek és az árvák érdekében – olvasható Péter I. Zoltán helytörténész ismertetésében.