Elbukott a család meghatározásáról szóló népszavazás, nem módosul az alkotmány – Egymásra mutogat a kormányoldal és az ellenzék

Krónika 2018. október 07., 23:42

Nem kerülhet be Románia alaptörvényébe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mivel az erről rendezett kétnapos népszavazáson a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt.

Nem voltak elegen. A kétnapos referendumon a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt Fotó: Pinti Attila

A központi választási bizottság (BEC) vasárnap este közzétett becslése szerint szombaton és vasárnap országszerte 3 millió 732 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 20,41 százaléka.  A referendum akkor lett volna érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka leadta volna voksát.

{K2}

A részvételi arány az ország 41 megyéje közül egyedül a moldvai Suceava megyében haladta meg a 30 százalékot.

A két székelyföldi megye a sereghajtó a részvételi listán: Hargita megyében a jogosultak 11,12 százaléka, Kovászna megyében pedig 8,5 százaléka járult az urnákhoz.

{K1}

Az ellenzéki alakulatok a Szociáldemokrata Párt (PSD) és annak elnöke, Liviu Dragnea kudarcának tekinti a népszavazást. Az MTI tájékoztatása szerint Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy vélekedett, Dragnea megpróbálta kisajátítani a referendum témáját, ami milliókat arra késztetett, hogy otthon maradjanak. Szerinte sokan el akarták kerülni, hogy szívességet tegyenek Dragneának, akit büntetni akartak távolmaradásukkal. A PNL elnöke a kormányt tette felelőssé azért, hogy nem tájékoztatta megfelelően a lakosságot a referendumról.

Arra a kérdésre, hogy mivel maga Orban és a liberálisok több vezető politikusa is támogatta a referendumot, nem érzik-e saját felelősségüknek is az érvénytelen népszavazást, Orban elmondta: kifejezetten bátorították a vélemények sokszínűségét a párton belül, mindenkinek joga volt saját álláspontjának megfogalmazásához, hiszen a referendum polgári kezdeményezés volt, amit nem akartak pártként kisajátítani. Orban szerint a PNL-é volt az egyedüli helyes döntés ebből a szempontból. A PNL elnöke arra biztatta a választókat, hogy a következő választásokon nagy számban jelenjenek meg az urnáknál, mert csak így tudják leváltani a hatalomból a szociáldemokratákat.

Dan Barna, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a demokrácia győzelme az érvénytelen népszavazás. A referendum bojkottálása mellett kampányoló Barna szerint bebizonyosodott, hogy toleráns és modern a román nemzet. Codrin Ștefănescu, a kormányzó PSD főtitkárhelyettese szerint a referendum polgári kezdeményezés volt, a PSD politikailag nem vállalta fel, ezért nem az ő kudarcuk. Szerinte csaknem 4 millió ember szavazott, ami hatalmas siker, és arra számítanak, hogy a voksolók elsöprő többsége – a szociáldemokraták reményei szerint 95 százalékuk – a hagyományos család mellett foglalt állást, ami megerősíti a férfi és nő házasságán alapuló család intézményét.

A kormánypárti politikus szerint az ellenzék bojkottja is közrejátszott a referendum érvénytelenségében, s ezzel szerinte az egész ország veszített. Bírálta Klaus Johannis államfőt, hogy csak vasárnap este, röviddel az urnazárás előtt ment el szavazni, és kifogásolta, hogy az elnök nem buzdította részvételre az embereket.

Romániában egy alkotmánymódosításhoz arra van szükség, hogy a parlament által legalább kétharmados többséggel megszavazott tervezetet a választói névjegyzékben szereplők legalább 25 százaléka „igen” szavazatával támogassa egy érvényes referendumon – emlékeztet az MTI. A mostani alkotmánymódosítást az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte, azzal a céllal, hogy az alaptörvényben kapjon megerősítést az „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságán” alapuló család fogalma, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a „házaspárok” fogalom szerepel.

A közvélemény-kutatások szerint a románok 74 százaléka ellenzi a melegházasságot. Ennek ismeretében, valamint a többségi ortodox egyház nyílt támogatása és a hárommillió aláírás láttán a kormányoldal és az ellenzék jelentős része is megszavazta az alkotmánymódosító törvénytervezetet, a népszavazás előtt azonban – különböző taktikai okok miatt – egyik párt sem fordított túl sok energiát a választók mozgósítására. A kezdeményezők a politikai pártok „általános bojkottját” tették felelőssé azért, hogy a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról rendezett kétnapos népszavazáson a részével nem érte el az érvényességi küszöböt.