Jakubinyi György érsek Ferenc pápa romániai látogatásáról: a központi sajtó feltételezéseket terjeszt

Bálint Eszter 2018. október 07., 17:26

Bár a román sajtó akként tálalta, Jakubinyi György római katolikus érsek szerint egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy 2019 májusának első felében Romániába látogat Ferenc pápa.

Viorica Dăncilă kormányfő májusi vatikáni látogatását követően bejelentette, meghívta Romániába Ferenc pápát Fotó: Gov.ro

Nem erősítette meg a hét végén Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek a Krónika megkeresésére azt a sajtóértesülést, amely szerint 2019 májusának első felében Romániába látogathat Ferenc pápa. A bukaresti portálok, hírtelevíziók pénteken kora délután a Periodista Digital spanyol portálra hivatkozva számoltak be arról, hogy a római katolikus egyház feje május első napjaiban ellátogat Romániába és Bulgáriába.

Ezt követően a bukaresti római katolikus érsekséghez közel álló források megerősítették az Agerpres hírügynökségnek, hogy 2019-ben látogatást tehet Romániában Ferenc pápa. „Nagyon valószínű. Mi várjuk a látogatását és az ezzel kapcsolatos visszaigazolást. Még nem ismerjük a pontos dátumot. Jövő évben valamikor jönni fog” – mondta az érsekség egyik illetékese.

{K2}

Jakubinyi György érsek ellenben a Krónika megkeresésére leszögezte: „eddig hivatalosan semmit sem tudunk Ferenc Szentatyánk estleges 2019-es romániai látogatásáról. A sajtó feltételezéseket terjeszt. Eszerint nincs mit nyilatkoznom”.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szerint nincs semmilyen hivatalos információ Fotó: Haáz Vince

A sajtóban meglebegtetett információk szerint különben a pápa ezúttal sem keresné fel erdélyi és magyar híveit, kizárólag Bukarestbe látogatna el, ahol az Izvor-parkban venne részt egy szentmisén.

Amint arról korábban beszámoltunk, Viorica Dăncilă kormányfő májusi vatikáni látogatását követően bejelentette, meghívta Romániába Ferenc pápát, ő pedig azt mondta, 2019-ben eleget tesz a meghívásnak. Egy évvel korábban a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia is meghívót küldött a Szentatyának, akit egyes romániai katolikus közösségek körébe és zarándokhelyeire hívták meg – ezek között Balázsfalvát, Csíksomlyót, Máriaradnát és Bákót említették. 

Mint ismeretes, pápa 1999-ben járt először többségében ortodoxok lakta országban: akkor II. János Pál pápa Bukarestben találkozott Teoctist akkori ortodox pátriárkával.

{K1}