Az „emberkatedrális” – bemutatták Kolozsváron a Márton Áronról szóló dokumentumfilmet

Kiss Judit 2018. október 06., 17:47

Márton Áron életének első ötven évét idézi fel Zágoni Balázs A püspök reggelije című dokumentumfilmje, amelyet szombat délelőtt mutattak be a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle keretében Kolozsváron a Győzelem moziban.

Zágoni Balázs rendező, Tóth Orsolya vágó és Benkő Levente történész a vetítés után tartott beszélgetésen Fotó: Kiss Judit

Az 53 perces alkotás az 1896-ban Csíkszentdomokoson született katolikus püspöknek, a huszadik századi erdélyi történelem egyik legjelentősebb alakjának életútját kíséri végig korabeli fényképek, mozgóképrészletek felvillantásával, levéltöredékekkel, interjúalanyok, szakértők megszólaltatásával.

Az olykor lírai hangvételű, meghatóan szépen összerakott, pontos dokumentumfilm az „emberkatedrálisnak” is nevezett püspök élete részletei után kutat úgy, hogy a néző izgalommal várja, a film készítői rábukkannak-e végül vagy sem legalább egyetlen, a Márton Áron arcát felvillantó mozgóképre, hiszen azt is nyomon követhetjük, hogy miként készült A püspök reggelije.

„Két gondolat nem hagy nyugodni. Az egyik: milyen volt ez az ember valójában? Milyen képet őriznek róla azok, akik közel voltak hozzá? Hogy hozta döntéseit, hogyan vívódott? A másik: nyolc évtizedet élt a film korában, ennek a felét Erdély katolikus püspökeként. Hogyan lehetséges, hogy erről az emberről egyetlen mozgókép sem maradt fenn? Legalább annyira szeretnék találni egy filmfelvételt róla, mint amennyire meg akarom érteni bölcsességének forrását” – vallja a rendező, és Zágoni Balázs fenti gondolatait hallhatjuk a film legelején a narrátor tolmácsolásában. A film 1944-ig követi nyomon Márton Áron életét, addig a kritikus pontig, amikor határozottan felemelte szavát Kolozsváron a zsidók védelmében és tiltakozott a deportálások ellen.

A szülőfalu, Csíkszentdomokos ölelésétől kezdve a gyermek-és ifjúkoron keresztül haladunk az időben,

a fiatal felnőtt Márton Áron életének kanyargós útját, különböző állomásait ismerheti meg a néző úgy, hogy közben mindvégig kíváncsian várja: megtalálják-e a film végére az alkotók az olyan lázasan keresett mozgóképeket, amelyeket felvillan a püspök arca.

A vetítés végén tartott beszélgetésen Benkő Levente történész azt a kérdést tette fel a közönségnek, hogy vajon a dokumentumfilm megtekintése után a nézőkben kialakult Márton Áron-kép mennyiben lett árnyaltabb, és így képzelték-e el a püspök életének részleteit, jellemét, emberi arcait, mint ahogy Zágoni filmje felvillantja. A kérdésre hallgatólagosan vagy kézfelemeléssel igent mondtak a legtöbben. A rendező elmondta, tervezik a püspök életének későbbi szakaszait feldolgozó folytatást is, azonban hogy mikor készül el, sok minden függvénye, olyan dokumentumfilmet szeretnének készíteni, amelyben „újdonságok” derülhetnek ki a püspök életéről, hiszen már sok dokumentumfilmes alkotás készült Márton Áronról.

A rendező azt is elmondta, hatalmas csapatmunkát jelentett a film elkészítése, több mint harmincan dolgoztak rajta tíz éven keresztül. A püspök reggelijében olyan interjúalanyok is megszólalnak, visszaemlékeznek, akik elhunytak már: ilyen Kányádi Sándor költő, Fodor Sándor író, vagy Poszler György kolozsvári születésű, Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész. A film narrátorai többek közt erdélyi színészek: Bogdán Zsolt, Hatházi András, Salat Lehel, a vágó Tóth Orsolya. A vasárnap estig tartó, 14 településen tartott szemle részletes programja a filmtettfeszt.ro honlapon olvasható.

{K1}