Erdély egykori szépségei az OSZK szekrényéből – Szabó Dénes fotóiból nyílt kiállítás Kolozsváron

2018. október 06., 11:23

Megnyílt a kincses városban Szabó Dénes „hazatérő” fotóinak kiállítása, amin keresztül az 1930-as és 1940-es évek elejének erdélyi városai, fontosabb épületei, falvai, természeti szépségei tárulnak elénk. A fotótárlat anyagára az Országos Széchényi Könyvtár egyik szekrényében bu

Fotó: Tőkés Hunor

Demeter Stefánia Katalin, Magyarország kolozsvári konzulja köszöntötte elsőként az Erdély kolozsvári szemmel. Szabó Dénes és a Fotofilm válogatott képei az OSZK gyűjteményéből című kiállításra érkezőket. Felszólalásában elmondta:

Szabó Dénes a kor legsikeresebb színházi fotográfusa és képeslapkészítője, életének tanulmányozásakor pedig örömmel fogadta, hogy a fotós szintén nagyváradi születésű.

„Elég volt egyetlen kirándulás, hogy rabja legyek a turistaságnak és imádója Bihar természetes szépségeinek, most már én voltam aki lelkesített” – írta a fényképész a Nagyvárad napilapban 1929. június 28-án.

Fotó: Tőkés Hunor

Demeter Stefánia Katalin megjegyezte, ezt követően nem csak lelkesített: kezdeményezte a szervezett turizmus beindítását, a nagyváradi sportegyletet, a turista szakosztály megalapítását. Egészen 1935-ig tevékenykedett a Körös-parti városban, amikor is műhelyét átköltöztette Kolozsvárra.

Fennmaradt munkáira Csillag Katalin művészettörténész, a kiállítás kurátora talált rá az Országos Széchényi Könyvtár egyik szekrényében.

A mintegy 3200 negatívot a budapesti OSZK 1982-ben vásárolta meg, azóta ott sínylődött feldolgozatlanul.

Fotó: Tőkés Hunor

„Ezzel nem akarom hibáztatni a kollégákat, olyan mennyiségben omlanak be hozzánk dokumentumok, hogy az a kevés kolléga, aki van, nem tudja ezt mind feldolgozni. Ráadásul a Széchényi-könyvtár nem is volt arra felkészülve akkoriban, hogy képekkel is foglalkozzon – a kétezres évektől kezdték el feldolgozni a képeket. Szóval ha azt vesszük, a Szabó Dénes-képekkel időben vagyunk, hiszen még csak most kezdtük el feldolgozni a II. világháború képeit” – közölte Csillag Katalin.

Fotó: Tőkés Hunor

A több mint háromezer üveg- és cellulóznegatív döntő része városkép, tájkép, s a cég képeslapkiadói tevékenységéhez kapcsolódik. Egyedi felvételek, és már feliratozott, sokszorosításra előkészített képeslapnegatívok egyaránt szép számban vannak a kollekcióban. Az érdeklődők számára Csillag Katalin szakmai tárlatvezetést tart október 6-án, szombaton délután 4 órától. A kiállítás október 17-éig látogatható a Sapientia Tordai úti épületében.

Tőkés Hunor