RMDSZ: törvénytelen a magyar tanítók pénzét levágó rendelet

Bíró Blanka 2018. október 06., 10:27

Törvénytelen a minisztériumi rendelet, amely alapján a magyar tanítóknak nem akarják kifizetni a pluszórákat, szembemegy a tanügyi törvény betűjével és szellemével is – szögezte le a Krónika megkeresésére Szabó Ödön, az RMDSZ oktatási szakpolitikusa, parlamenti képviselője.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Amint arról beszámoltunk, Valentin Popa volt oktatási miniszter nem csupán egyetlen, végül „kivédett” csapást mért a magyar oktatásra: egy júliusi, „jól titkolt” rendelettel megvonta a kisebbségi tanítóktól a pluszórákért járó többletjuttatást – erősítették meg a Krónikának főtanfelügyelőségi vezetők, illetve pedagógusok. A fondorlatos „csavarokat” tartalmazó intézkedés azt a jól ismert célt szolgálja, hogy a többet dolgozó magyar tanítók ne keressenek többet, mint a románok. A szakszervezet szerint az oktatási törvénnyel is szembemegy az igazságtalan, diszkrimináló miniszteri rendelet, bíróságra kerülhet az ügy.

{K1}

Szabó Ödön a júliusi intézkedés kapcsán lapunkkal közölte:

felhívják a figyelmet, hogy egy minisztériumi rendelet nem írhatja felül a törvényt, és rámutatnak, hogy a rendeleten belül is ellentmondások vannak.

A szövetség politikusai abban bíznak, hogy egyeztetések során sikerül rendezni a kérdést, hiszen tavasszal volt már egy próbálkozás a minisztérium részéről, hogy a többletórákat töredékállásokká alakítsa át – azt is sikerült megakadályozni.

Szabó Ödön elmondta, ezzel párhuzamosan megsürgetik a parlamentben annak a törvénypontosítási javaslatuknak az elfogadását, amely az „amúgy is világos törvényt” még egyértelműbbé teszi: a többletórákért jár a pluszpénz. A Bihar megyei parlamenti képviselő felelevenítette, hogy évekig a magyar tanítók annyi pénzt kaptak, mint román társaik, noha többet dolgoztak. Először 2005-ben miniszteri belső szabályozással sikerült rendezni ezt a kérdést, 2007-ben újra, majd 2011-ben törvényi szintre emelték, bekerült a tanügyi törvénybe, hogy a két kerettanterv közötti különbözetet jelentő pluszórákat ki kell fizetni a kisebbségi tanítóknak.

Idén tavasszal már volt egy próbálkozás, amellyel Kolozs megyében töredékállássá akarták átalakítani a pluszórákat. Akkor az értelmezési viták lezárása érdekében az RMDSZ benyújtott egy pontosítást, miszerint ezeket a többletórákat nem kell állássá átalakítani, hanem bele kell foglalni a bérezési dokumentumokba, és ki kell fizetni. A tanügyi törvény módosításait – többek között ezt a pontosítást is –, a parlament mindkét háza elfogadta, ám Klaus Johannis államfő alkotmányossági óvást emelt.

Szabó Ödön Fotó: RMDSZ

„Az alkotmánybíróság ezt a cikkelyt alkotmányosnak találta, ám mivel egy másikkal kapcsolatban aggályok merültek fel, visszaküldte a parlamentnek az egész módosítást.

Gyakorlatilag alkotmánybírósági végzésünk is van arra nézve, hogy törvényes a magyar tanítóknak kifizetendő pluszpénz. Ennek a módosításnak az újbóli elfogadását is megsürgetjük, hogy a különben is világos törvény még egyértelműbb legyen: a tanítóknak jár a pluszpénz”

– szögezte le Szabó Ödön. Hangsúlyozta, a kifizetést szabályozó, 4165-ös számú tanügyi rendelet nemcsak törvénytelen, hanem ellentmondásokat is rejt, hiszen a „körtét hasonlítja össze az almával”, azaz a román tanítók kerettantervét a magyar tanítók tulajdonképpen ledolgozott óraszámával, holott vagy a két kerettantervet, vagy a ledolgozott órákat kellene párba állítani.

 Szabó Ödön kérdésünkre kifejtette, a rendelet ellentmondásaira eddig azért nem derült fény, mert az órabér a vakációban nem jár, aztán szeptemberben okafogyottá vált az inkriminált, és azóta visszavont újabb rendelet miatt, amely értelmében román szakos tanárokra bízták a magyar kisdiákok tanítását.

A minisztérium még ebben is ellentmond önmagának, hiszen ha a többletórákat töredékállássá alakították volna, akkor vakációban is járt volna érte a pluszpénz

– szögezte le a képviselő. „A minisztérium huncutul nem is adott ki belső rendelkezést arról, miként kell értelmezni a júliusi rendeletet, egyszerűen letiltotta ezeknek az óráknak a kifizetését az EDUSAL számítógépes bérezési programban” – mutatott rá Szabó Ödön.