Népszavazás – megkezdődött a voksolás a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról

Krónika 2018. október 06., 09:37

Szombaton reggel 7 órakor országszerte kinyitottak a szavazóhelyiségek. A vasárnap estig tartó kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt Románia csaknem 19 millió választópolgára.

Fotó: Pál Árpád

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a nemsemleges „házaspárok” fogalom szerepel.

Romániában az alkotmányt legalább kétharmados parlamenti többséggel elfogadott törvénnyel lehet módosítani, amelyet érvényes és eredményes népszavazásnak is meg kell erősítenie.

A család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százaléka (több mint 5 millió 685 ezer választó) leadja voksát, és a névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka (csaknem 4 millió 738 ezer polgár) igennel voksol.

Romániában a rendszerváltozás után, 1991-ben elfogadott alkotmányt egyetlen alkalommal módosították, 2003-ban, amikor az euro-atlanti és európai uniós csatlakozás követelményeihez igazították a román alaptörvényt.

A mostani alkotmánymódosítást az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte.

Első alkalommal történik meg, hogy polgári kezdeményezésként indult az alkotmánymódosító folyamat Romániában, amelyhez – a szükséges félmillió helyett – több mint hárommillió támogató aláírását mellékeltek. A román alaptörvény átfogó módosítására 2013-ban, az akkor kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) is kísérletet tett, de tervezetük nem jutott el a népszavazásig, mivel az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy a változtatások meghaladnák az alkotmánymódosítás (alkotmányban rögzített) kereteit.

A család alkotmányos meghatározását módosító indítványt a törvényhozók három negyede és a parlamenti pártok többsége támogatta. A pártok nem fordítottak nagy erőket a választók mozgósítására, miután a kezdeményezők arra figyelmeztették őket, hogy ne próbálják politikai célokra kisajátítani a referendumot. A kampányban főleg az egyházak buzdították voksolásra híveiket.

A magyar pártok mindegyike azt kérte szimpatizánsaitól, hogy vegyenek részt a népszavazáson.

A két kisebb párt – a Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – igen voksra buzdít, míg az RMDSZ azt kéri választóitól, lelkiismeretük szerint szavazzanak a referendumon és ne engedjenek semmilyen uszításnak.

Csak egyszer voksolhatunk

Bár a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendum két napon át zajlik, minden választópolgár csak egyszer voksolhat; a többes szavazás bűntettnek minősül és szabadságvesztéssel büntetendő – hívta fel a figyelmet pénteken Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. Dajbog rámutatott, a választópolgárok a lakóhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat szombaton és vasárnap, de ha más településen tartózkodnak a referendum ideje alatt, annak bármely szavazókörzetében voksolhatnak, majd nevük és személyi adataik felkerülnek egy pótlistára. A szóvivő egy példát is adott: ha valakinek Bukarestbe szól az állandó lakhelye, és a szavazás napjain a fővárosban tartózkodik, csak a lakóhelye szerinti szavazókörzetben voksolhat, más szavazókörzetben nem. Ha azonban a referendum két napján más településen tartózkodik, annak bármely szavazókörzetében voksolhat, és felírják a pótlistára. A szavazáshoz a következő, a voksolás napján érvényes iratok valamelyikét kell felmutatni: személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati könyv (a katonai iskolák diákjai esetében), valamint egyszerű útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél és egyszerű elektronikus útlevél, mindhárom az állandó lakhelyül szolgáló ország feltüntetésével – mondta a szóvivő. A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek írásban mozgóurnát igényelhetnek a tartózkodási helyükhöz legközelebb eső szavazókörzetnél, a betegséget vagy mozgásképtelenséget igazoló orvosi iratok csatolásával.