Megújul a kolozsvári Tűzoltótorony

Krónika 2018. október 05., 14:51

Nagyobbrészt európai uniós finanszírozásból újul meg Kolozsvár egyik látványossága, a városközpontban álló Tűzoltótorony. 

A műemlék épület 350 éven keresztül szolgált tűzmegfigyelő toronyként Fotó: Adevărul

A városháza tájékoztatása szerint a műemlék épület teljes körű restaurálásához szükséges 10,2 millió lej 85 százalékát fedezik EU-s pénzekből, 13 százalékot az állami, 2 százalékot pedig a városi költségvetésből irányoznak elő erre a célra.

A projekt restaurálási, konszolidációs, illetve konzerválási munkálatokat tartalmaz.

Oláh Emese alpolgármester elmondta, a Tűzoltótorony Kolozsvárnak egy olyan látványossága, ékessége, amelynek nemcsak a turisták idevonzását, hanem elsősorban Kolozsvár lakosságát kell szolgálnia. „Kiváló helyszíne lehet a különféle kulturális, művészeti vagy egyéb, szórakoztató jellegű tevékenységeknek. Emellett kolozsvári kultúránk egy darabkája, építészeti identitásunk egy részének hordozója, amit érdemes átmenteni az utókornak” – fogalmazta meg az elöljáró.

A Wikipédián található szócikk szerint

a Tűzoltótorony a 15. század vége körül épülhetett, de a takácscéh 1479-ből való alapítólevelében még nem szerepel.

1574-ben megmagasították, 1583. május 10-től állandó tűzőrséget állítottak fel benne. Az 1653. április 3-ai tűzvészben, amely a város jelentős részét elpusztította, a torony és a benne raktározott hét tonna lőpor épen maradt; ugyanígy átvészelte az 1679. évi tűzvészt is. A 19. század második felében továbbmagasították, és tűzmegfigyelő toronyként szolgált egészen az 1930-as évekig. 1998. május 15-én a toronyban tűzoltómúzeum nyílt, ez azonban csak 2001-ig működött.