Igenek és nemek harca: hétvégén kétnapos népszavazás a család meghatározásáról

Balogh Levente 2018. október 05., 12:26

A család fogalmának pontosításáról szóló alkotmánymódosító népszavazásra várják a romániai választópolgárokat október 6-án és 7-én, azaz szombaton és vasárnap. A referendum valódi célja ugyanakkor az, hogy az alaptörvény tiltsa az azonos neműek közötti házasságot.

Fotó: Barabás Ákos

Azt akarják ugyanis, hogy az alkotmányban pontosítsák: család csakis egy férfi és egy nő közötti házasság nyomán jöhet létre. Az alkotmány szövegében ugyanis csupán a házastársak kifejezés szerepel.

Bár a polgári törvénykönyv a család védelméről szóló fejezetben egyértelműen kimondja, hogy házasság csakis férfi és nő között jöhet létre, a kezdeményezők célja a sokkal nehezebben megváltoztatható alkotmányos tiltás.

A Koalíció a családért állampolgári kezdeményezés keretében indítványozta az alkotmánymódosítást, amelyhez a törvény által előírt félmilliónál jóval több, hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze. A parlament két háza ennek nyomán fogadta el az alkotmánymódosító törvényt, amelyet – mint az alaptörvény minden módosítását – népszavazáson is meg kell erősíteni. Ezt írta ki a kormány erre a hétvégére.

A Koalíció a családért elnevezésű, egyházi hátterű ernyőszervezet kezdeményezte a népszavazást Fotó: Facebook/Coaliţia pentru Familie

A szavazólapon szereplő kérdésben viszont egy szóval sem utalnak sem a családra, sem a házasságra: a kérdés úgy hangzik, egyetért-e a polgár az alkotmánymódosítással.

Carmen Dan belügyminiszter csütörtökön elmondta, 21 099 107 szavazólapot nyomtattak ki a referendumra. Az országban összesen 18 662 szavazókörzetet rendeznek be. Az állandó választói hatóság (AEP) közölte, összesen 4000 szavazókörzeti elnök jelezte, hogy nem vállalja a feladatot, de helyettesítették őket a rendelkezésre álló 60 000 fős adatbázisból.

Az AEP szerint amúgy október másodikán 18 951 721 román állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben, közülük csaknem 18 millió 280 ezernek van állandó romániai lakhelye, és valamivel több, mint 16 millió 780 ezer rendelkezik érvényes román személyazonossági igazolvánnyal.

A választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százalékának a részvétele szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, ugyanakkor egy népszavazás csak akkor tekinthető eredményesnek, ha az azon feltett kérdésre a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol.

A referenum ellenzői bojkottra szólítanak Fotó: Páva Adorján

A kedden közzétett adatok értelmében a család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító népszavazás érvényességéhez több mint 5 millió 685 ezer választónak kell urnák elé járulnia, az alaptörvény megváltoztatásához pedig csaknem 4 millió 738 ezer igen szavazatra van szükség. A külföldön tartózkodó román állampolgárok számára a külügyminisztérium 378 szavazókörzetet rendez be többnyire az ország külképviseletein. Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) döntése értelmében nem lesz kampánycsend.

A magyar pártok és egyházak jóformán egyhangúlag támogatják a népszavazáson való részvételt és az igennel való szavazást. Az EMNP és a MPP egyértelműen erre az álláspontra helyezkedett, az RMDSZ részvételre és lelkiismeret szerinti szavazásra buzdít.

{K1}